ACN València.-Els grups parlamentaris de Podem, Compromís i PSPV han presentat aquest divendres una proposta sobre la necessitat de regular el consum del cànnabis al País Valencià des de plantejaments científics, socials i ajustats a la legislació més avançada sobre la matèria. La iniciativa proposa la creació d’una Comissió Especial a les Corts Valencianes per a estudiar a nivell jurídic i tècnic com garantir l’accés al cànnabis als usuaris terapèutics, respectant el dret a la seva autonomia amb seguiment mèdic, garantint el dret de l’usuari a cultivar la seua pròpia substància pel seu consum. Les tres formacions aposten per fomentar l’ estudi a nivell científic de les propietats terapèutiques del cànnabis, amb participació dels col•lectius socials implicats, metges, psicòlegs i treballadors socials especialitzats, representants d’associacions d’usuaris de cànnabis i col•lectius de persones amb dolències per a les quals sigui recomanable l’ús del cànnabis, per a la malaltia o per a mitigar els efectes dels tractaments més invasius.

En opinió del síndic de Podem, Antonio Montiel, “estem normalitzant una realitat reconeixent les possibilitats del cànnabis i estem donant un pas endavant en termes de salut i en termes de llibertat. Em sembla molt important que els tres grups avalem esta proposició no de llei que serà molt important també per a que canviï la concepció de l’ús del cànnabis a nivell estatal i esperem que este exemple condeixi a l’estat espanyol”. Per la seva part, el diputat de Compromís a les Corts, Josep Nadal, ha assenyalat que “estem contents d’haver arribat a este principi d’acord per a posar damunt la taula un tema que encara no s’havia tractat al parlament valencià. És important abordar la situació de molts malalts que veuen una sortida terapèutica en el cànnabis a les malalties que pateixen”. En aquest sentit el síndic del PSPV-PSOE, Manolo Mata, ha reiterat que “seguim en la línia defensada per importants institucions com l’ONU, intel•lectuals i juristes com Baltasar Garzón, que advoquen per revisar el marc legal de l’ús terapèutic del cànnabis”, i ha apostat per “donar un pas més enllà i, fins i tot, revisar l’ús recreatiu per a evitar que existeixin grans màfies que segueixin enriquint-se amb aquesta qüestió. Hem de treballar per apostar per un ús responsable perquè estem davant un factor econòmic més”. Mata ha recordat que a l’estat espanyol ja existeixen 50 municipis que advoquen per aquesta qüestió, que el parlament espanyol ha creat una comissió d’estudi i que en el plànol internacional “existeix una aposta decidida perquè el consum de cànnabis estigui regulat, ordenat i legalitzat”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb