La Comissió Executiva del PSC i la Comissió Gestora del PSOE ratificaran el dilluns l’acord al que han arribat per suturar la ferida oberta entre tots dos partits germans després de la ruptura de vot dels socialistes catalans en la investidura de Mariano Rajoy.

Es tracta d’un pas previ perquè el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president de la Comissió Gestora del PSOE, Javier Fernández, puguin segellar definitivament l’acord en una reunió previsiblement el dimarts a Madrid, segons fonts properes.

L’acord és fruit d’un intens treball de la comissió negociadora que es va designar al novembre per cercar una solució a les diferències entre tots dos partits germans: s’ha optat per mantenir els pilars del protocol que els uneix des de 1978 i millorar-ho amb noves regles que permeten “reforçar” les relacions.

Un de les primeres conseqüències visibles de l’acord serà la incorporació d’un diputat del PSC a la direcció del Grup Socialista al Congrés dels Diputats, després que la líder dels socialistes catalans en la Càmera, Meritxell Batet, fos apartada temporalment després del ‘no’ dels socialistes catalans a Rajoy –previsiblement tornarà ella–.

A més d’aquesta mesura, l’acord contempla que els militants del PSC que vulguin participar en les primàries del PSOE hauran de registrar-se en un cens –un pas que fins ara no s’exigia–, per garantir que participen “en igualtat de condicions” que la resta de socialistes espanyols, segons les citades fonts.

Així mateix, es preveu la creació d’una comissió de coordinació política amb quatre membres del PSOE i altres quatre del PSC que es reunirà periòdicament per valorar el seguiment de l’acord i en el qual s’abordarà l’actualitat política i es compartiran impressions.

Aquesta comissió també servirà per parlar dels possibles pactes electorals que vulgui fer el PSC, que seguirà tenint autonomia però haurà de “consensuar” les seves aliances amb el PSOE: en les negociacions s’havia posat sobre la taula la possibilitat que el PSOE tutelés els pactes, malgrat que el PSC només contempla acords postelectorals en pro de l’impuls de polítiques progressistes.

Els socialistes catalans defensen que mai han amagat les seves aliances al PSOE i per això no preveuen que s’arribi a l’extrem que se’ls veti algun tipus de pacte en la nova comissió política que compartiran tots dos partits.

Primàries del PSOE 

El tancament de l’acord arriba en plena precampanya per a les primàries del PSOE, a la qual –de moment– concorren Pedro Sánchez i Patxi López: tots dos han defensat obertament que les relacions entre el PSC i el PSOE no podien trencar-se.

López ha ja visitat Catalunya i Sánchez preveu fer-ho en els propers dies, i tots els precandidats rebran “el mateix tracte” del PSC, que ha garantit absoluta neutralitat en les primàries.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]