Prop de 400 advocats catalans demanen als seus col·legis i al Consell de l’Advocacia Catalana que emparin Boye

Reclamen que defensin públicament un company 'atacat i amenaçat' per haver defensat algú altre

VilaWeb
Redacció
14.09.2018 - 21:23
Actualització: 14.09.2018 - 23:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tres-cents noranta advocats catalans han presentat un escrit tant als catorze col·legis professionals territorials com al Consell de l’Advocacia Catalana per demanar que donin suport públic a Gonzalo Boye, advocat del president Carles Puigdemont. Ahir l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid (ICAM) va denegar ‘per unanimitat i sense reserves’ l’empara sol·licitada per Boye per les ‘amenaces, injúries i calúmnies’ que denunciava a conseqüència d’haver interposat a Bèlgica una demanda contra el jutge Llarena. Un dels advocats catalans signants de la petició presentada avui és l’ex-degà del Col·legi d’Advocats de Lleida, Simeó Miquel, que se sorprèn de la posició de l’ICAM i no la comparteix pas. Ha lamentat que s’hagin pogut ‘deixar vèncer per la pressió mediàtica’. Tot i reconèixer que a Catalunya no tenen jurisdicció sobre l’empara, perquè Boye és col·legiat a Madrid, creu que s’hi han de manifestar: ‘És company nostre i l’advocacia catalana s’ha de pronunciar en defensa d’un company atacat i amenaçat per haver defensat algú altre.’

El col·legi madrileny, tot i mostrar-hi ‘solidaritat’, afirmava que les amenaces que denuncia són ‘alienes a l’exercici professional’ i que s’han proferit a xarxes socials, on hi ha ‘exposició pública’ però que és un ‘àmbit que no és propi del dret de defensa’. Simeó Miquel, en canvi, considera que ‘atempten contra el dret de defensa’. ‘No pot ser que s’engegui a parir un advocat perquè defensa unes persones’, ha afegit.

Els advocats catalans se solidaritzen amb Boye mitjançant aquest escrit i recorden que els estatuts del consell dels col·legis d’advocats de Catalunya estipulen que una de les seves funcions primordials és ‘vetllar pel prestigi de la professió d’advocat’. Afegeixen que la raó de pertànyer-hi és, entre més, la de garantir i defensar els drets, la dignitat i el lliure exercici d’una professió. Per això troben ‘impensable’ que un professional se senti ‘pressionat, atacat o amenaçat’ a l’hora de defensar els drets legítims del seu client i que no trobi l’empara i el suport de les institucions a les quals pertany per a garantir-li la independència i la llibertat per a exercir la seva professió. Consideren que denegar aquesta empara és del tot ‘inacceptable’ i ‘irresponsable’ i que deixa tot el col·lectiu desprotegit.

En l’escrit lamenten que el degà de la corporació col·legial hagi pres partit a favor del poder executiu i judicial i que s’hagi declarat obertament i pública a favor de les actuacions d’un jutge i en contra d’atorgar empara a l’advocat ‘que té tot el dret de ser protegit’. ‘El disbarat i la transgressió jurídica són descomunals’, asseguren, perquè ‘no solament s’ha deixat desprotegit l’advocat sinó que la negació de l’empara transgredeix drets i llibertats fonamentals de manera irreparable’, han dit.

Els col·legiats que signen l’escrit entenen que ni el consell ni cap col·legi adherit no ha de permetre que el fet d’exercir la professió d’advocat ‘sigui un risc per a la vida, el prestigi o la dignitat de la persona’. També acusen el deganat del Col·legi d’Advocats de Madrid d’haver negat ‘la dignitat i la protecció al company Boye d’una manera tan injustificada com ignominiosa’.

Podeu llegir la carta sencera ací:

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes