El projecte més faraònic de la literatura catalana contemporània reprèn l’activitat

  • Comanegra fitxa vuit autors per a continuar la sèrie narrativa ‘Temps obert’, de Manuel de Pedrolo

VilaWeb

Redacció

30.08.2022 - 21:40
Actualització: 31.08.2022 - 20:12

Imaginem que un dels avions italians que s’enlairaven des de Mallorca durant la guerra de 1936-1939 arriba fins a Barcelona i la càrrega de mort cau al carrer de Banyoles, on viu un nen anomenat Daniel Bastida, juntament amb el seu germà gran, Francesc, la germana petita, Neus, i els pares. El resultat del bombardament és incert, pot haver destruït casa seva o la del veí, es poden haver salvat tots o haver mort alguns membres de la família. El resultat d’un bombardament sempre és incert. Imaginem-nos un novel·lista que es diu Manuel de Pedrolo i que decideix fer un cicle narratiu que té en tots els llibres aquesta experiència del bombardament com a situació conflictiva principal a partir de la qual es desenvolupen múltiples vides del nen Daniel Bastida, reconvertit en personatge principal.

Així és com, l’any 1968, arrenca Temps obert, el cicle novel·lístic més ambiciós de la segona meitat del segle XX, juntament amb La novel·la de Ferrara, de Giorgio Bassani. Pedrolo en publicà els tres primers títols, Un camí amb Eva, Se’n va un estrany i Falgueres informa, en un sol volum amb l’editorial Llibres de Sinera i després va publicant la resta de la sèrie fins al 1980. Situació analítica, Des d’uns ulls de dona, Unes mans plenes de sol, l’ordenació dels maons, S’alcen veus del soterrani i Pols nova de runes velles són els títols que complementen el llibre primer. En total, Pedrolo ens mostra nou possibilitats de la vida de Daniel Bastida segons els resultats del bombardament al barri de Gràcia.

La idea primigènia del novel·lista era mostrar com una situació conflictiva inicial determina la vida d’un individu i la modifica fins al punt que pot ser una cosa totalment diferent segons unes circumstàncies o unes altres. Però a partir d’ací, Pedrolo complica la cosa i planteja la possibilitat que cadascuna de les novel·les després se subdivideixi en dues. Així, a Un camí amb Eva trobem un Daniel Bastida que és un incipient escriptor que tot just comença. La novel·la es ramifica en dues: Cartes a Jones Street i Conjectures de Daniel Bastida. Si les primeres nou novel·les conformen l’anomenat llibre primer de Temps obert, aquestes dues són les primeres del llibre segon, que en total l’havien de conformar divuit novel·les. En el llibre tercer, cadascuna de les divuit s’hauria d’estendre en dues per fer-ne trenta-sis, i així exponencialment anar obrint el cercle fins a l’infinit seguint la teoria de les fractals. Un projecte inacabable.

Durant anys, hi ha hagut algunes propostes per a continuar l’obra de Pedrolo i arribar a tancar el llibre segon de Temps obert, amb la publicació de les divuit novel·les. El col·lectiu Ofèlia Dracs (qui sinó) va ser el primer que s’hi va mostrar interessat, però la feinada que tenia cadascun dels membres i la feina que feien col·lectivament va fer aturar el projecte. Fins ara.

L’editorial Comanegra ha emprès un dels seus habituals projectes faraònics i entoma el desafiament de reeditar totes les obres originals de Pedrolo i donar continuïtat al llibre segon de Temps obert. Jordi Puig, director literari de Comanegra, diu: “Han hagut de passar més de quaranta anys perquè Temps obert es reediti complet i es reivindiqui com el que és dins el conjunt de l’obra pedroliana: la pedra fonamental, la gran obra de referència. A Comanegra recuperem totes les onze novel·les que Pedrolo va escriure per al cicle i anunciem la continuació, en mans d’autors contemporanis, d’un dels projectes novel·lístics més importants no només de la nostra literatura, sinó de la literatura universal.”

Així doncs, l’editorial ha fitxat vuit escriptors per a completar el llibre segon de la sèrie Temps obert, seguint els desigs de Manuel de Pedrolo mateix, que en una entrevista deia: “T’imagines una colla d’escriptors, de generacions successives, embarcats a desenvolupar aquest llibre? Una cosa demencial, d’acord. Però potser les úniques coses que val la pena de fer són aquelles que surten del corrent, del normal…”

L’editorial ja ha fet públic els primers autors que hi participaran: Núria Cadenes, Joaquim Carbó, Borja Bagunyà i Teresa Colom. Els altres autors, entre els quals ens consta que hi ha alguns especialistes en Pedrolo, es faran públics més endavant.

Comanegra va començar a ordir aquest projecte fa cinc anys, per donar tot el temps als autors contemporanis escollits per a anar treballant amb calma les seves obres. Cadascun n’escriurà dues, desenvolupant el projecte de Pedrolo allà on el va deixar l’escriptor. D’aquesta manera, per exemple, Núria Cadenes ha estat l’encarregada de projectar cap al futur Se’n va un estrany, la segona novel·la del cicle.

L’ambiciós projecte editorial de Comanegra

L’editorial ha apostat fort pel cicle i n’edita en digital les nou novel·les del llibre primer. També publicarà en paper i en digital les novel·les del llibre segon, que es publicaran en nou volums. És a dir, la continuïtat de cada una de les obres de Pedrolo amb les seves dues possibilitats es publicaran en un sol llibre.

Comanegra explica que totes les novel·les són plenament autònomes, tant de la parella com del precedent pedrolià. El primer volum que veu la llum és el díptic que obre el llibre segon: Cartes a Jones Street i Conjectures de Daniel Bastida, que ja va deixar enllestides Pedrolo. Núria Cadenes signa La terra s’ho porta i No han donat la llum, encara, i Joaquim Carbó el duet format per L’ascens de Daniel Bastida i La caiguda de Daniel Bastida. Els títols dels altres autors ja confirmats encara no s’han fet públics.

La voluntat que el projecte sigui continuat per escriptors de diferents generacions i sensibilitats ja es demostra en l’elecció dels primers autors. En el cas de Joaquim Carbó, no tan sols va ser membre del col·lectiu Ofèlia Dracs –i, per tant, dels primers de pensar en la possibilitat de reprendre les aventures d’en Daniel Bastida– sinó que va ser amic personal de Pedrolo i a noranta anys és un autor incombustible i tan prolífic o més que Pedrolo. I amb Núria Cadenes, hi ha un evident salt generacional, la incorporació d’una dona i la voluntat d’incorporar-hi autors de tot el país, atès que fa molts anys que viu a València.

Estudi de l’acció de la censura

Jordi Puig explica: “És ben sabut que Pedrolo va ser l’autor amb més pàgines censurades pel règim. Set de les nou novel·les del llibre primer de Temps obert es van publicar en vida del dictador, i totes, sense excepció, van sortir escapçades per la censura. En reedicions posteriors, a la col·lecció El Cangur d’Edicions 62, es van recuperar els textos originals sense marcar què s’hi havia afegit. Les nostres edicions han estat treballades amb les dues versions sobre la taula: parteixen de les primeres edicions censurades i, comparant-les amb les lliures de censura, hem pogut restablir novament els fragments mutilats i tenir-los detectats, per poder fer postfacis a tots els llibres amb exemples de la mena de censura que s’aplicava durant el franquisme. Les nou novel·les que conformen el primer llibre de Temps obert es publicaran en ebook, totes l’any 2023, amb aquest valor afegit.”

I encara dos afegitons més que explica l’editor de l’obra, un sobre l’apreciació dels continguts dels llibres i una altra sobre l’edició. “Encara que en un parell de novel·les l’acció es trasllada fora de la ciutat, gairebé tota l’acció transcorre a Barcelona, i concretament a la Barcelona que va dels bombardeigs feixistes del 1938 fins a finals dels seixanta: el final de la guerra civil, els anys de repressió franquista més brutal i els anys dels desarrollismo –de certa ‘tolerància’ envers el catalanisme, i de represa tímida de la visibilitat de la cultura catalana. Són més de tres mil pàgines que retraten des de tots els angles imaginaris i des de perspectives que no va plasmar ningú més trenta anys de magresa cultural i algunes connivències amb el règim amb les quals l’autor passava comptes.”

Fotografies de Francesc Català-Roca

Finalment, per a la coberta de tots els volums s’han triat fotografies de Francesc Català-Roca. Amb aquesta recuperació múltiple, Comanegra ja haurà reeditat quinze novel·les de Manuel de Pedrolo (onze de Temps obert i quatre de La terra prohibida), a més de l’inèdit Infant dels grans i l’àlbum il·lustrat El principi de tot. Puig explica: “L’obra de Pedrolo és un conjunt de dimensions inabastables, únic a les nostres lletres, i amb l’aposta editorial engegada ara fa cinc anys recuperem els seus dos projectes de més envergadura i ambició. Si Pedrolo només hagués escrit Temps obert, de fet, ja seria un dels autors més importants del nostre segle XX; amb Temps obert ja tenim una obra de les que fa avançar la literatura. Potser no seran els últims llibres de Pedrolo que publicarem, però són el punt crucial de la tasca de recuperació més important que s’ha dedicat a l’autor durant el nostre segle, de la qual estem més que orgullosos.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor