Quin és el procediment d’execució de la sentència del Suprem que liquida la immersió?

  • El ministeri d'Educació espanyol diu que l'execució de la sentència depèn del TSJC i que la Inspecció d'Educació del govern n'haurà de vigilar el compliment

VilaWeb
Redacció
24.11.2021 - 17:00
Actualització: 24.11.2021 - 22:16

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit al govern espanyol que no executi la sentència del Tribunal Suprem que liquida la immersió lingüística i ordena que un 25% de l’ensenyament a Catalunya sigui en castellà. “És imprescindible que l’estat surti en una clara defensa del model lingüístic i es comprometi a fer costat a l’ampli consens que hi ha a Catalunya“, ha dit.

En aquest sentit, el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha dit aquest matí que la ministra espanyola, Pilar Alegria, li havia donat garanties que l’executiu de Pedro Sánchez no en demanaria l’execució perquè la sentència fa referència a l’antiga llei d’ensenyament, coneguda com a llei Wert, i no pas a l’actual (LOMLE).

El govern espanyol passa la pilota al TSJC

Tanmateix, la versió del govern espanyol és ben diferent. La ministra de Justícia espanyola, Pilar Llop, ha dit que la sentència s’havia de complir perquè era ferma, i que corresponia al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’executar-la. “Ja veurem quina és la resposta de la Generalitat i, depenent de què faci, s’aniran fent passos”, ha afegit, en una entrevista a Antena 3.

Posteriorment, el Ministeri d’Educació espanyol ha insistit que l’execució de la sentència depenia directament del TSJC. En aquest sentit, ha indicat que en els dies vinents el Suprem informarà l’alt tribunal català sobre el rebuig del recurs de la Generalitat, de manera que haurà de redactar una providència de sentència ferma. Ara, aquest procés no té uns terminis fixats.

Seguidament, d’acord amb l’article 104 de la llei de la jurisdicció contenciosa, el TSJC comunicarà en un termini de deu dies al govern català que la sentència és ferma i n’ordenarà l’execució. “El govern d’Espanya no ha d’adoptar cap decisió en aquest moment del procediment, atès que correspon en exclusiva al TSJC, i a la Generalitat el compliment de la sentència”, afegeixen fonts del ministeri.

D’ençà de l’ordre del TSJC, i segons la mateixa llei, el govern disposarà d’un termini de dos mesos per a complir la sentència i establir un 25% d’espanyol a les aules. Si no ho fa, qualsevol de les parts implicades en el procediment –advocacia de l’estat espanyol o l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya– podrà demanar-ne l’execució forçosa.

Qui vetllarà pel compliment?

El ministeri insisteix que els tribunals i el govern català hauran de vetllar per la correcta execució de la sentència. En aquest sentit, al·legant providència del Tribunal Constitucional, el ministeri diu que l’Alta Inspecció de l’estat no té capacitat de vigilància sobre les comunitats autònomes, de manera que aquest rol l’haurà de fer la Inspecció d’Educació del govern.

Desobediència i empara

Diverses entitats, com ara l’USTEC, Òmnium i l’ANC, han fet una crida pública als docents catalans perquè desobeeixin la sentència, que significa el punt final de la immersió lingüística. Així mateix, el conseller Cambray ha enviat una carta a tots els directors d’escola de Catalunya i els ha demanat que no canviïn res. A més, els ha ofert empara arran de qualsevol represàlia legal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any