El projecte de pressupost espanyol per al 2022 segurament ha fet arrufar més d’un nas a les places de Sant Jaume, de Manises i de la Drassana, perquè perpetua l’infrafinançament que han de suportar els Països Catalans. Les Illes són les principals damnificades de la proposta presentada al congrés espanyol per la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero.

L’arxipèlag rebrà l’1,3% de la inversió prevista pel govern espanyol, concretament 172,35 milions d’euros. Una xifra molt inferior a la de l’any passat, que fou de l’1,7%, és a dir, 201,65 milions. Tanmateix, el PSOE defensa que aquesta diferència de més de 29 milions d’euros es corregeix amb la introducció al projecte de pressupost del factor d’insularitat del Règim Especial de les Balears (REB), que preveu la injecció de 182,77 milions.

Quant a Catalunya, Montero ha destacat que serà la segona comunitat de l’estat que rebrà més inversió. Segons que s’estableix a l’informe econòmic i financer de l’avantprojecte, percebrà el 17,2% de la inversió territorial, és a dir, 2.230,74 milions. Però, més enllà de les xifres d’execució, que no arriben pas mai al 100%, la xifra proposada per la Moncloa continua essent inferior al pes del PIB català dins l’estat espanyol, que volta el 19%. El PSOE ha assegurat que la inversió compleix allò que estableix l’estatut de Catalunya.

Finalment, quant al País Valencià, Montero ha anunciat que rebria el tercer percentatge més elevat d’inversions, concretament el 9,3%. Això significa uns 1.208,61 milions d’euros. Cal recordar que el president Ximo Puig, quan Sánchez va arribar a la presidència d’Espanya, va reclamar que la inversió estatal fos l’equivalent al pes demogràfic del País Valencià (10%).

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.