Aclariment sobre la confusió per la situació dels presos polítics arran de l’epidèmia del coronavirus

El control telemàtic dels presos perquè puguin romandre a casa només es pot aplicar a aquells que són classificats en tercer grau, diu Institucions Penitenciàries

VilaWeb
Redacció
19.03.2020 - 16:57
Actualització: 19.03.2020 - 17:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha emès avui al matí una nota aclaridora sobre la possibilitat que els presos amb permisos passin els dies de confinament a casa seva, sense necessitat d’anar a dormir al centre penitenciari. Segons aquesta nota d’Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l’Interior espanyol, només els presos que són en tercer grau poden acollir-se a aquesta possibilitat, si així ho decideixen les juntes de tractament de cada presó. Però deixa clar que no es pot aplicar als presos que són en segon grau i als quals s’aplica l’article 100.2 del reglament penitenciari, que permet de fer sortides per anar a treballar, a fer voluntariat o tenir cura de familiars. Com que aquesta és la situació penitenciària dels presos polítics, el govern espanyol deixa clar que no podran anar a casa mentre durin les mesures de confinament per causa de l’epidèmia de la Covid-19.

L’executiu espanyol ha hagut d’emetre aquesta nota unes hores després de la filtració a alguns mitjans de comunicació espanyols, entre els quals l’agència Europa Press, d’una ordre interna d’Institucions Penitenciàries segons la qual tant els presos en tercer grau com els presos beneficiaris del 100.2 podrien romandre a casa. Segons Europa Press, aquest ofici deia que les juntes de tractament de les presons o els centres d’inserció social (CIS) podien estudiar ‘individualment’ el confinament domiciliari dels presos i que ‘cada centre establirà els controls telefònics aleatoris que consideri oportuns’.

Arran d’aquesta nota d’Europa Press, diversos mitjans, incloent-hi VilaWeb, han informat de la possibilitat que una mesura com aquesta pogués beneficiar els presos polítics. VilaWeb ha provat de contactar durant tot el matí amb el Departament de Justícia de la Generalitat per saber quina afectació concreta podia tenir sobre els presos polítics, sense obtenir resposta. Fins que RAC-1 ha entrevistat el secretari de mesures penals, Amand Calderó, qui ha dit que l’aplicació de l’article 86.4 del reglament penitenciari perquè els presos poguessin romandre a casa amb un sistema de control i vigilància no es podia aplicar als presos polítics. ‘No s’ha rebut cap mena d’instrucció del Ministeri de l’Interior en el sentit que els interns que són classificats en el 100.2 puguin passar a pernoctar a casa seva. Això sí que es pot fer amb interns de tercer grau, que mitjançant l’article 86.4 poden complir la pena a casa sense necessitat d’anar al centre. Però ells estan classificats en segon grau.’

Posteriorment, el Departament de Justícia ha acabat confirmant a VilaWeb que la mesura promoguda pel govern espanyol no afectava els presos polítics. I finalment, enmig de la confusió creada per la instrucció filtrada, el Ministeri de l’Interior ha acabat difonent la nota aclaridora. La podeu veure ací:

La nota diu explícitament que ‘els presos classificats amb el 100.2 no tenen la possibilitat de pernoctar als seus domicilis ni accedir al control telemàtic, tret que ho hagi autoritzat prèviament el jutge en el seu pla de tractament individualitzat’.

Dilluns, el Departament de Justícia va informar que s’havien suspès tots els permisos penitenciaris per causa de l’epidèmia de la Covid-19, però que encara es permetia de sortir als presos en tercer grau o amb el 100.2. De totes maneres, els presos polítics van preferir seguir les recomanacions del Departament de Salut i es van confinar a les presons dels Lledoners, del Mas d’Enric i del Puig de les Basses. Només Jordi Cuixart va sortir per fer una gestió ineludible de la seva empresa, puntual, i després ha romàs també confinat a la presó.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes