Jordi Pina i Andreu Van den Eynde, advocats de Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez, Raül Romeva i Oriol Junqueras, respectivament, s’han adreçat al Tribunal Suprem espanyol perquè demani al congrés i al senat que els presos que són parlamentaris, i per tant, aforats, siguin alliberats. La petició es fa perquè puguin recollir les actes, però també perquè puguin exercir plenament els seus drets polítics com a representants elegits legítimament.

Van den Eynde ha dit: ‘Donem una oportunitat a la sala perquè es pronunciï sobre fins on vol protegir els drets polítics dels nostres clients.’ I Pina ha explicat que no demanen directament la suspensió del judici contra el procés, però que seria absurd que continués mentre no s’hagi resolt el suplicatori a les cambres parlamentàries.

Mentre el congrés i el senat espanyols no s’hi pronunciïn, els advocats han declarat que les mesures cautelars contra Rull, Turull, Romeva, Junqueras i Sànchez, s’han de suspendre i això implica també la suspensió de la presó preventiva.

El Suprem dóna temps fins demà a les 16 hores perquè les acusacions presentin al·legacions. Fins llavors, el tribunal no resoldrà si demana el suplicatori al congrés i al senat.

Llegiu ací les peticions dels presos:

Segons la llei d’enjudiciament criminal, quan un processat esdevé electe, el Suprem ha de posar-ho en coneixement de les cambres perquè resolguin. Fins llavors, el judici resta suspès, durant uns quants dies o unes quantes setmanes. Però falta saber què decidirà el tribunal. El cas és que Marchena ha programat les sessions del judici només fins al dia 20 de maig, és a dir, un dia abans de la constitució del congrés espanyol.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.