PP i Vox pacten el govern de les Illes i l’extrema dreta no tindrà consellers

  • Tots dos partits sí que han pactat l'entrada de Vox al Consell de Mallorca i Menorca

VilaWeb
Els portaveus de Vox i PP, Idoia Ribas i Sebastià Sagreras, després de signar l'acord d'investidura (fotografia: Vox).
Pol Baraza Curtichs
28.06.2023 - 18:36
Actualització: 28.06.2023 - 19:46
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

El Partit Popular (PP) i Vox han tancat un acord per al govern de les Illes. El PP governarà tot sol amb el suport de Vox, però l’extrema dreta no tindrà conselleries. Els diputats de Vox no presentaran candidat a la investidura i facilitaran amb l’abstenció que Marga Prohens sigui la presidenta, segons que es desprèn de l’acord, al qual ha tingut accés VilaWeb. Vox, en canvi, sí que serà al govern del Consell Insular de Mallorca i Menorca.

L’acord inclou 110 punts programàtics i, segons que han assenyalat, es crearà una Comissió de Seguiment que es reunirà periòdicament per avaluar el grau de compliment i execució de cadascuna de les mesures pactades i revisarà les accions legislatives previstes pel govern. Serà formada per tres representants de cada formació i es publicaran declaracions conjuntes on detallaran els avenços fets fins a la data, i també els treballs a fer els dos mesos vinents. Segons l’acord, la comissió també podrà crear grups de treball específics per abordar situacions legislatives o executives concretes.

Mesures que atempten contra el català

L’acord preveu mesures sobre la llibertat, el desenvolupament econòmic, el turisme, la indústria, el comerç, la restauració, el món rural, la despesa pública, la sanitat, les polítiques socials, les famílies i l’habitatge. L’essència de l’acord és semblant a la de la setmana passada, quan van pactar de repartir-se el poder de les Illes. Com ja ha passat al País Valencià, PP i Vox proposen tot de mesures contràries als valors democràtics i progressistes.

Quant a educació, l’acord preveu l’arraconament complet del català. Concretament, expressen que els pares podran triar la primera llengua de l’escolarització, es modificaran les normes que consideren que són una imposició lingüística i diuen que garantiran que el desconeixement del català no penalitzi l’accés en la funció pública. També diuen que eliminaran l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics i que crearan una oficina que fomentarà la protecció del castellà.

Hi ha més acords polèmics. Per exemple, en matèria de seguretat, diuen que inclouran l’ocupació d’habitatges com una infracció greu en la nova llei d’habitatge i crearan una Oficina de Defensa de Víctimes de l’Ocupació, que rebran ajuts assistencials i econòmics. I també preveuen polítiques dures contra les barcasses que arriben a les Illes, basant sempre la informació amb el concepte de “immigració il·legal”.

A efectes pràctics, Vox té la paella agafada pel mànec. A les Illes, el PP va guanyar amb contundència. Va passar dels 16 escons als 25, però li calia el suport de l’extrema dreta per governar. En l’acord, Vox es compromet a donar estabilitat a Prohens. Diu que no presentarà cap esmena a la totalitat a la llei del pressupost general de les Illes, tret que hi hagi un incompliment de l’acord.

La presidència del parlament, en mans de Vox

El diputat de Vox Gabriel Le Senne es va convertir la setmana passada en el nou president del Parlament de les Illes Balears, després d’haver rebut el suport del seu partit i del PP. Inicialment, Le Senne no havia estat elegit diputat, però la renúncia de Jorge Campos, que serà el candidat de Vox el 23-J, li va obrir les portes del parlament.

Gabriel Le Senne és economista i advocat. Abans, havia estat candidat del Partit Llibertari a l’Ajuntament de Palma i secretari de l’entitat espanyolista Societat Civil Balear. També és autor del llibre Dios nos hizo libres. La resta de la mesa és configurada de la següent manera: vice-president primer, Mauricio Rovira (PP); vice-presidenta segona, Mercedes Garrido (PSIB); secretària primera, Misericordia Sugrañes (PP); i secretària segona, Pilar Costa (PSIB).

Podeu consultar l’acord conjunt de PP i Vox a la presidència de les Illes a continuació.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any