Però per què caram envolten amb sis mossos un Pablo Hasel emmanillat?

  • Algú, a Interior o a Justícia o als Mossos mateix, ha decidit de tacar encara més la imatge de Hasel davant el tribunal i l’opinió pública presentant-lo com si fos l’individu més perillós del país

Vicent Partal
24.11.2022 - 21:40
Actualització: 25.11.2022 - 07:29
VilaWeb
Fotografia: Jordi Costa.

Pablo Hasel ha eixit durant unes hores de la presó de Ponent per acudir a un nou judici, i gràcies a això l’hem pogut veure per primera volta després de tots aquests mesos. Concretament, en aquest cas l’acusen –acusen “els onze de la subdelegació”– d’haver organitzat les protestes a Lleida contra la detenció a Alemanya del president Puigdemont. I a ell, d’haver agredit un mosso d’esquadra.

És evident que el judici és notícia per si sol. Però, a parer meu, el fet concret s’ha trobat fins i tot superat per les fotografies d’aquest acte judicial. Són fotografies en què es veu Hasel assegut tranquil·lament al banc dels acusats i emmanillat, però envoltat de mossos d’esquadra per tots els costats, curiosament excepte per la banda del jutge –i dic “curiosament” perquè supose que l’element que s’hauria de protegir més seria el jutge i, en canvi, ningú no s’interposa entre ells dos.

La pregunta és quin trellat té aquest desplegament, qui l’ha ordenat i per què el cos de Mossos d’Esquadra es presta a fer aquest espectacle? Perquè això és, efectivament, un espectacle. Pablo Hasel va emmanillat, cosa que personalment, per més que el protocol espanyol ho marque, ja tinc dubtes que siga una acció correcta essent davant un tribunal –perquè un home amb manilles a les mans és, en definitiva, l’expressió gràfica d’un culpable, no?

Però, i això d’estar envoltat de sis mossos, per què? Per quina raó sis policies d’uniforme ocupen totes les cadires que hi ha al seu voltant en totes les direccions? Que potser imaginen que Hasel té superpoders i és capaç, tot sol i emmanillat, de fer mal als assistents, de fugir? Si reglamentàriament hi havia d’haver policia al seu costat, que això és així, em sembla que tots convindrem que amb un sol mosso a la vora n’hi hauria hagut prou i de sobres. O amb dos, a tot estirar. Perquè pensem, en definitiva, que era dins una seu judicial, protegida per tots els racons, des de l’entrada de l’edifici mateix.

L’única explicació plausible per a respondre a la pregunta, per tant, és que els Mossos, o qui haja ordenat aquest desplegament a Justícia o a interior, volen influir en el jutge i generar una imatge de perillositat extrema respecte de Pablo Hasel. He regirat fotografies de tot de judicis anteriors i no he vist enlloc sis policies envoltant un acusat, ni quan han jutjat violadors o assassins clarament perillosos. No dic que no haja passat mai, això no ho puc certificar, però sí que puc afirmar que de cap manera no és la norma habitual. En el cas d’assassins, per exemple, normalment s’hi veuen dos mossos al costat i prou. Per tant, no hi ha cap més opció que pensar que ací hi ha una desproporció políticament motivada. Cosa que és greu.

A VilaWeb treballem per confirmar qui és el responsable concret i últim d’aquest desplegament. Però, hi haja qui hi haja al darrere, la desproporció ho diu tot d’una policia venjativa, que no actua amb equanimitat arran dels fets, sinó que actua d’una manera o d’una altra segons qui són les persones encausades i segons com vol condicionar la seua figura. I això és un altre exemple molt dolent que donem com a país, un altre comportament que s’hauria de revisar críticament, una altra manera d’actuar que ens converteix en una trista Espanya en petit…

 

PS. Demà, dissabte, tancarem el cicle de les Assemblees de Lectors de VilaWeb, a Perpinyà. Serà a les onze del matí al Casal, a l’avinguda del Liceu 23. Aquests darrers anys hem constatat que gent de l’Empordà o comarques veïnes han optat per acudir a aquesta assemblea, que, en definitiva, és la que tenen més a prop. Açò és un gest magnífic, perquè trenca amb la màxima naturalitat la frontera artificial que ens separa, i que esperem que es repetesca demà també.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors, perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any