L’empresari Pere Barrios ha impulsat la Patronal Catalana amb l’objectiu de “recuperar la vertadera funció patronal”, “sense por de travessar línies vermelles”. En concret, proposa abaratir l’acomiadament i acabar amb la “rigidesa laboral” per modernitzar les plantilles de les empreses, implementar una nova tarifa d’autònoms o impulsar la contractació gratuïta de personal per a les empreses de nova creació. L’entitat ha llançat la seva pàgina web i espera una afiliació en massa de noranta mil afiliats per dir “prou als abusos sindicals”.

Barrios ha presentat la nova patronal com una entitat “disruptiva” i sense cap vincle polític. Ha assegurat que els integrants de la Patronal Catalana són empresaris en actiu que “pateixen” cada dia les “barreres” imposades per les administracions en matèria de contractació, flexibilitat o modernitat. En concret, l’empresari ha assegurat que les administracions posen obstacles a les empreses, a través de normatives com les noves fórmules del registre horari o salarial, el pla d’igualtat o el teletreball.

Davant aquesta situació, Barrios ha fet una crida a recuperar la vertadera funció patronal i defensar els empresaris amb idees noves. Sobre això, la patronal proposa abaratir el cost de l’acomiadament. Inicialment, l’entitat proposava de reduir-lo a un 50%, però l’objectiu final és abaixar el cost al màxim per fer front a les “castes laborals”.

Una altra de les propostes és impulsar una nova tarifa de cotització per a les persones autònomes, amb opció de quotes reduïdes per a les persones que treballen a mitja jornada i la creació de la figura “d’autònom digital”. A més, proposen de fomentar la “contractació gratuïta” de personal per a les empreses de nova creació. La idea és “canalitzar” les persones aturades perquè treballin en aquestes companyies mentre cobren l’atur i, al mateix temps, donar suport a les empreses emergents en el moment de la seva creació.

La patronal també proposa avançar cap a la simplificació dels tipus de contractes amb una nova reforma laboral, limitar la representació sindical amb un topall màxim del 5% de la plantilla laboral i eliminar l’impost de successions i transmissions patrimonials en el cas de les empreses. Més enllà d’aquestes propostes, la Patronal Catalana ha advertit també d’un possible desbocament de la inflació en els mesos vinents, així com un augment dels concursos de creditors o un ‘crack’ del sistema de pensions.

En aquest context, Barrios ha plantejat la possibilitat d’estudiar la implementació d’una jornada laboral de sis hores al dia per reduir el nombre de persones aturades. En concret, aspira a assolir noranta mil socis, el mínim fixat per l’Estatut dels Treballadors per obtenir una representació “legal” de les empreses. Barrios ha recordat que ni PIMEC ni Foment arriben a aquestes xifra de representació i ha assegurat que s’han atribuït la representativitat dels empresaris “perquè no hi havia ningú més”. “Si tinguéssim capacitat, podríem ser la primera i única patronal amb representativitat legítima a Catalunya”, ha assegurat Barrios.

En qualsevol cas, ha assegurat que és un repte difícil. Per atraure el màxim d’afiliats possibles, la patronal proposa quotes d’entrada “molt baixes”, de vint euros per a les empreses i de cinc euros per als autònoms. L’entitat considera que les patronals actuals no són representatives del teixit productiu empresarial català, sinó que s’han convertit en actors secundaris en el context actual. Barrios ha subratllat que la Patronal Catalana no té cap vinculació amb la patronal independentista Anem x Feina, i tampoc compta amb el suport de l’ANC.

“És inviable que per ser independentista ja puguis ser una patronal. S’ha de ser més coses que independentista”, ha manifestat l’empresari. Sobre això, ha assegurat que la Patronal Catalana vol donar cabuda a tothom, “sense cap limitació”, i representar totes les empreses del territori.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.