Pena d’inhabilitació per a Blasco per haver arreglat contractes informàtics

  • L'ex-conseller ha estat absolt dels delictes de trànsit d'influències i frau a l'administració

VilaWeb
EFE
20.12.2021 - 19:57
Actualització: 20.12.2021 - 19:59

L’ex-conseller Rafael Blasco ha estat condemnat a una pena de vuit anys i sis mesos d’inhabilitació especial per a càrrec públic com a responsable d’un delicte continuat de prevaricació en concurs amb un delicte continuat de frau a l’administració en el marc de la cinquena peça del cas Cooperació, per haver arreglat contractes informàtics. L’ex-conseller ha estat absolt dels delictes de trànsit d’influències i frau a l’administració.

L’ex-responsable dels serveis d’Informàtica de l’extinta Conselleria de Solidaritat, Javier Murcia, ha estat considerat responsable d’un delicte continuat de prevaricació i condemnat a la pena de dos anys, un mes i quinze dies d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic i per exercir el dret de sufragi passiu. L’ex-secretària general d’aquesta Conselleria, Tina Sanjuán, ha estat considerada responsable d’un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte continuat de frau a l’Administració i ha estat condemnada a una pena idèntica.

L’empresari Augusto César Tauroni ha estat considerat responsable criminalment en concepte de cooperador necessari, i condemnat igualment, després de la confessió, a dos anys, un mes i quinze dies d’inhabilitació especial. En aquest procés, el Ministeri Públic va demanar inicialment dos anys i vuit mesos de presó per a Blasco -a més d’una multa de 400.000 euros- per arreglar entre el 2008 i el 2011 almenys set contractes de serveis informàtics per un import total d’una mica més d’un milió d’euros.

Els contractes per serveis informàtics que es jutgen ara van ser adjudicats a empreses, que després subcontractaven amb firmes vinculades a l’empresari Tauroni o algun dels seus considerats testaferros.

La sentència considera provat que Blasco “va ordenar a Sanjuán que fessin el que fos necessari perquè les empreses de Tauroni portessin a terme serveis d’informàtica que la Conselleria necessitava, sabent que aquestes mancaven dels requisits legals necessaris per licitar en la contractació pública”.

“Per tal fi -continua la sentència- Sanjuán en va informar Javier Múrcia, i tots dos van acordar, amb anul·lència de Tauroni que es duria a terme una simulació de concurs d’empreses que reunissin les exigències legals per ser contractades per l’administració pública, coneixent-ne per endavant quina anava l’adjudicatària, així com que aquesta ja tindria subrogats els serveis a executar en data de l’acceptació de la contractació”.

D’aquesta manera es va elaborar “una sèrie d’expedients administratius que van donar forma a l’estratègia ideada, simulant la participació de grans empreses, fins i tot amb invitacions pactades prèviament pels acusats emeses per la Conselleria, els plecs de condicions, informes oficials, etcètera”.

El Tribunal Suprem espanyol va condemnar l’ex-conseller i exdiputat del PP a sis anys de presó el juny del 2015 per delictes de malversació en concurs de prevaricació i falsedat, comesos en haver desviat fons d’ajuda destinats a Nicaragua. També va condemnar l’empresari Augusto Cesar Tauroni, i l’ex-secretaria general de la Conselleria Agustina Sanjuan, a la mateixa pena de sis anys.

El 15 de juny del 2015 Blasco va ingressar al centre penitenciari de Picassent (Horta Sud); el 30 de gener del 2019 va obtenir el tercer grau penitenciari, per la qual cosa d’ençà de llavors porta un règim de vida en semillibertat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any