El pacient de Düsseldorf: confirmen el tercer cas de guarició del VIH al món

  • Tal com va passar amb els casos dels pacients de Berlín i de Londres, s'ha curat gràcies a un trasplantament de cèl·lules mare per a tractar una leucèmia

VilaWeb
Arnau Lleonart
20.02.2023 - 17:00
Actualització: 20.02.2023 - 17:01

Per tercera vegada a la història s’ha confirmat un cas de guarició total d’una infecció del VIH. És un home de cinquanta-tres anys a qui ara fa quatre anys li van retirar el tractament antiretroviral contra el VIH de manera supervisada després d’haver rebut un trasplantament de cèl·lules mare per a tractar una leucèmia mieloide. Quatre anys més tard és en bon estat de salut i el virus no ha reaparegut. L’home és conegut en la comunitat mèdica i científica com el pacient de Düsseldorf i segueix la línia dels altres casos d’èxit dels pacients de Berlín i de Londres, que també van eliminar el virus amb el mateix procés.

La revista Nature Medicine ha publicat l’estudi que certifica que, quaranta-quatre mesos després, no s’ha detectat cap rastre de virus a la sang ni als teixits del pacient. “Tampoc no hem vist cap resposta immunitària característica d’un rebrot viral. Les seves defenses no són activades envers el VIH perquè no s’han de defensar contra el virus”, explica Maria Salgado, investigadora a l’IrsiCaixa i coautora de l’estudi. La investigació s’integra dins el consorci IciStem, coordinat per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el University Medical Center d’Utrecht (Països Baixos).

“Amb un equip excel·lent de professionals d’arreu del món fa nou anys que estudiem aquests casos excepcionals en què, gràcies a una estratègia terapèutica, el virus queda totalment eliminat del cos. Volem entendre detalladament cada passa del procés de curació per poder dissenyar estratègies que siguin aplicables a tota la població”, explica Javier Martínez-Picado, investigador ICREA a IrsiCaixa, codirector d’IciStem, i també coautor de l’article.

El pacient de Düsseldorf va ser diagnosticat d’una infecció de VIH el 2008 i va començar el tractament antiretroviral, cosa que li va permetre de controlar la infecció i reduir la quantitat de virus fins a nivells indetectables a la sang. Quatre anys més tard, el 2012, va patir una leucèmia, càncer al sistema immunitari, i va necessitar un trasplantament de cèl·lules mare. Com que tenia el VIH, i amb els antecedents dels pacients de Londres i de Berlín, van cercar un donant de cèl·lules mare que tingués la mutació CCR5Δ32. Els qui tenen aquesta alteració genètica no produeixen una de les portes d’entrada del VIH a les cèl·lules i, per tant, dificulta que hi hagi la infecció.

“Que coincideixin tots aquests factors és molt complicat, només un 1% de la població té aquesta mutació i, a més, cal que sigui un donant compatible sanguíniament per evitar el rebuig del trasplantament”, explica Salgado. En aquest cas, es va trobar una donant amb aquesta mutació i compatible amb el pacient. Cinc anys després del trasplantament, i havent passat dues recaigudes de la leucèmia i diverses complicacions, el pacient es va estabilitzar. A partir d’ací, l’equip investigador va consensuar de retirar-li el tractament antiretroviral contra el VIH de manera controlada, i van veure que no va tornar a detectar-se cap rastre del virus.

Tan sols s’han curat del tot tres pacients, però n’hi ha més en estudi

La cura del pacient de Düsseldorf segueix la dels pacients de Berlín i Londres, però aviat se’n podrien confirmar dues més. Hi ha dos pacients, un a Nova York i un altre a Duarte (California), a qui també ha remès el VIH i s’han presentat a conferències científiques. Tanmateix, encara cal esperar perquè es confirmi que l’han eliminat del tot.

“Cap d’ells no té unes característiques immunitàries especials que els permetin de controlar la infecció pel VIH espontàniament, sinó que el virus s’ha eliminat del cos com a resultat d’una intervenció mèdica. Això diferencia aquests casos d’eradicació dels de cura funcional en controladors d’elit o post-tractament aconseguits fins ara, en què el cos mateix del pacient tenia factors especials que li permetien de controlar el virus”, diu Salgado.

Tot i que hi hagi aquests casos d’èxit en la desaparició del VIH del cos de pacients infectats, és un tractament molt agressiu que no es pot estendre a la resta de la població. El tractament de cèl·lules mare tan sols s’aplica a qui té una malaltia hematològica i no té cap tractament alternatiu. En canvi, el VIH es pot controlar perfectament amb el tractament antiretroviral, que si bé no aconsegueix d’eliminar-lo del tot, el redueix a la mínima expressió i permet de viure amb normalitat.

Així i tot, les investigacions encara exploren més camins. “Una possible estratègia amb la qual ja es treballa és introduir la mutació CCR5Δ32 mitjançant teràpia gènica per tal d’aconseguir la curació del VIH sense haver de passar per un trasplantament”, comenta Martínez-Picado.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any