Òmnium opta per renovar el consens i abordar la resolució democràtica del conflicte polític en l’assemblea general de socis

  • El president, Xaiver Antich, ha reafirmat el compromís de l'entitat d'obrir un nou cicle que permeti de treballar, de manera efectiva, per la llibertat del país

VilaWeb
Redacció
04.02.2023 - 14:08
Actualització: 04.02.2023 - 18:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Òmnium Cultural ha fet aquest matí al Museu Marítim de Barcelona l’assemblea general de socis, en què l’entitat ha optat per renovar el consens i abordar la resolució democràtica del conflicte polític.

“Des de la societat civil, treballem per renovar el consens i perquè sigui possible abordar la resolució democràtica del conflicte polític. Però partits i institucions també han de fer la feina que els pertoca i recuperar l’estratègia compartida”, ha reivindicat el president de l’entitat, Xavier Antich, en el seu discurs.

Així, Antich ha reafirmat el compromís d’Òmnium Cultural i de la
societat civil organitzada per a reactivar i vertebrar el moviment, superar el
blocatge i la paràlisi i obrir un nou cicle que permeti de treballar, de manera
efectiva, per la llibertat del país.

En aquest sentit, ha dit que Òmnium ja havia començat a compartir anàlisis i diagnòstics amb organitzacions juvenils, sindicals, empresarials i socials del país, i que havia arribat a un consens molt majoritari, que considera que és la garantia de la força diversa i transversal que té el moviment.

“No som un partit ni una institució. Som societat civil organitzada i hem assumit una responsabilitat: treballar a partir del pluralisme que constitueix el fonament de qualsevol sistema democràtic i a partir de la transversalitat del moviment”, ha dit. I ha afegit: “Mentre l’estat alimenta la ficció de la divisió política, continuarem treballant per la unitat civil del gran consens social per l’autodeterminació i per materialitzar-lo políticament.”

Alhora, ha apel·lat, tot referint-se als principals actors independentistes, a la maduresa, la responsabilitat i la generositat. I ha acabat dient: “Només una estratègia compartida permetrà la construcció i l’activació de l’hegemonia política, institucional i cívico-social que torni a posar sobre la taula l’horitzó de llibertat que el país reclama.”

La llengua, l’eix central del pla anual de l’entitat

Durant l’assemblea s’ha aprovat el pressupost per al 2023, que destina més d’un 70% a desenvolupar els eixos prioritaris de l’entitat –que se centren en les qüestions de la llengua, la cultura, la cohesió social del país i la defensa dels drets civils i polítics.

També s’ha exposat, debatut i aprovat el pla de treball anual, que inclou 34 eixos, englobats en 119 projectes i accions impulsades per l’entitat i que pretenen incidir en la societat i encarar els envits socials, lingüístics, culturals i polítics que afronta el país.

La defensa i la promoció de la llengua, en aquest sentit, és un dels objectius fundacionals de l’entitat i, per això, a més de destinar-hi la partida econòmica més elevada (un 30% del pressupost total), Òmnium té l’objectiu de promoure’n l’ús social i com a eina de cohesió social per mitjà de projectes educatius, com ara el Sambori i el Vincles, o bé amb projectes audiovisuals, com ara el Cinexic, el VOC, la Fera i el Parla’m.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes