Els nivells alts d’omega-3 a la sang allarguen l’esperança de vida gairebé cinc anys

La investigació, que s'ha publicat a The American Journal of Clinical Nutrition, apunta que els nivells d'àcids grassos a la sang poden ser bons indicadors per a predir el risc de mort, tant com els factors habituals, com ara el tabaquisme

VilaWeb
El peix blau és un aliment ric en omega-3. | Foto: pxfuel
Redacció
21.07.2021 - 10:56
Actualització: 21.07.2021 - 12:56

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Els nivells alts d’àcids omega-3 a la sang allarguen l’esperança de vida gairebé cinc anys, segons un estudi de The Fatty Acid Research Institute amb la participació de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i diverses universitats dels Estats Units i el Canadà. La investigació, que s’ha publicat a The American Journal of Clinical Nutrition, apunta que els nivells d’àcids grassos a la sang poden ser bons indicadors per a predir el risc de mort, tant com els factors habituals, com ara el tabaquisme. La recerca ha analitzat dades dels nivells d’àcids grassos presents a la sang de 2.240 persones residents a Massachusetts de més de seixanta-cinc anys, a qui han fet un seguiment durant onze anys.

Incloure peix blau a la dieta

L’investigador post-doctoral del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’IMIM i membre del treball, el doctor Aleix Sala-Vila, ha explicat que augmentar un 1% els nivells d’aquests àcids a la sang, que es pot aconseguir si s’inclou peix blau a la dieta, allarga l’esperança de vida gairebé cinc anys, mentre que ser fumador habitual te’n pren una mitjana de 4,7.

Sala ha afirmat que els estudis indiquen que no tots els àcids grassos saturats són necessàriament dolents. Tanmateix, només es poden modificar amb la dieta els nivells a la sang dels omega-3.

Així doncs, els resultats de la investifació permeten avançar en una personalització de les recomanacions dietètiques d’ingesta d’aliments, en funció de les concentracions a la  sang dels diferents tipus d’àcids grassos. Els investigadors intentaran ara analitzar els mateixos indicadors en grups de població similars, però d’origen europeu per esbrinar si els resultats obtinguts es poden aplicar també fora dels Estats Units.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €