Es crea l’Observatori del Valencià, una eina per a saber l’estat de la llengua

  • El web inclou 6.436 dades sobre l'estat del català

VilaWeb
Europa Press
26.11.2019 - 15:55
Actualització: 26.11.2019 - 19:55

La Fundació Nexe ha creat lObservatori del Valencià, una web que inclou 6.436 dades sobre l’estat del català i que permet de tenir ‘una visió històrica, del que ha passat, el que passa i el que passarà’ a la llengua.

Així ho han manifestat avui la lingüista i coordinadora del Laboratori d’Identitat i Cultura de la Fundació Nexe, Susanna Pardines, i el professor de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València (UV) i impulsor de l’Observatori, Francesc J.Hernández.

Pardines ha explicat que la idea que dóna origen a aquesta iniciativa no era ‘fer una foto fixa’ de l’estat de la llengua, sinó crear un projecte participatiu i dinàmic. ‘No és un final, és un projecte de futur’, ha subratllat la lingüista, que ha destacat que en l’elaboració d’aquest projecte han participat professors de la majoria de les universitats valencianes i d’altres dels Països Catalans, així com de diferents camps, com la sociologia, la filologia, el dret, entre altres.

Per la seva banda, Hernández ha indicat que l’Observatori del Valencià tracta d’oferir a la ciutadania valenciana dades sobre la seva llengua. ‘És un espill per a col·locar-ho davant dels valencians i saber com està la nostra llengua i solament en quatre clics’, ha expressat.

La web, que es pot consultar des de diferents dispositius, compta amb multitud de taules i gràfics que il·lustren la informació que es reparteix en quatre apartats: competències lingüístiques, ús social, drets lingüístics i anàlisis del pressupost de la Generalitat. Per a això, els creadors han emprat 6.436 dades, dels quals 1.490 són càlculs propis, així com 263 taules, 265 gràfics, 37 normatives legals i 122 enllaços a elements relacionats amb la llengua.

L’apartat de Competències lingüístiques mesura aquestes habilitats des de l’anàlisi de variables com a divisions geogràfiques, per edat i sexe, per nivell d’estudis, o per classe social, entre d’altres. La mateixa mecànica segueix el punt d’ús social, que mostra quant es parla català a casa o amb amics.

Quant als drets lingüístics, recull tota la legislació relacionada amb el català, mentre que l’anàlisi dels comptes anuals de la Generalitat estudia els recursos dedicats a la protecció, promoció i gestió del multilingüisme i els destinats a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

Finalment, la web ofereix un espai dedicat a fonts d’informació, amb enllaços institucionals a la Generalitat, de centres i departaments de les universitats relacionats amb la llengua, fons d’estadístiques, enquestes, un llistat de tesis doctorals que versen sobre l’estat del català i col·leccions de llibres.

‘Molta heterogeneïtat’

L’impulsor de l’Observatori ha sostingut que ‘la població valenciana està molt preocupada per l’estat de la seua llengua’ i per això s’han decidit a emprendre aquest projecte que anima a la participació ciutadana per a continuar el seu desenvolupament.

D’altra banda, a la vista de les dades incloses en aquesta eina, Hernández ha argumentat que existeix molta heterogeneïtat quant a l’ús del català en el conjunt del País Valencià. Igualment, ha posat en relleu que les competències escrites obtenen registres de millor rendiment que les orals i ha atribuït això al fet que a ‘l’escola s’està fent un bon treball’.

Tanmateix, ha apuntat que ‘no s’ha aconseguit que els alumnes isquen dels seus estudis amb plenes competències en valencià i en castellà’, encara que ha celebrat que, malgrat això, ‘els joves comencen a tindre més capacitat en l’expressió oral que els majors’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any