És obligatori portar màscara per fer esport?

  • Segons el BOE, es pot sortir a fer esport sense màscara, però a llocs on es pot mantenir la distància

VilaWeb
Redacció
20.05.2020 - 21:50
Actualització: 21.05.2020 - 07:54

És obligatori dur màscara quan fem esport? Aquest és un dels dubtes que ha tingut molta gent quan ha llegit la nova normativa del govern espanyol, que obliga a portar màscara als espais públics.

Fins ara, només era obligatori de dur-ne al transport públic. Però ahir, el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) va publicar l’ordre que estableix l’obligatorietat de portar màscara a l’espai públic, en espais a l’aire lliure o en qualsevol zona tancada d’ús públic, sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat de dos metres entre individus. Un norma que haurà de complir mentre duri l’estat d’alarma tothom qui tingui més de sis anys.

L’esport és una excepció?

No obstant això, hi ha excepcions. El BOE especifica que no s’haurà de dur màscara per a fer activitats que hi siguin incompatibles. I és en aquest punt on pot entrar l’activitat física. Malgrat que la normativa no ho especifica, s’entén que córrer, anar amb bicicleta o fer alguna mena d’exercici pot implicar un sobreesforç físic incompatible amb el fet de dur màscara.

De fet, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del govern espanyol, Fernando Simón, va dir ahir que calia aplicar aquesta norma d’una manera raonable: ‘És molt difícil que algú pugui fer esport amb un sobreesforç si fa servir certes màscares.’

Fa setmanes que els experts expliquen que córrer amb una màscara, ni que sigui una de transpirable com la quirúrgica, requereix un sobreesforç, perquè la màscara crea un microclima humit i calorós a la cara, una mena de minisauna.

Per tant, segons el BOE, sí que es pot sortir a fer esport sense màscara, però cal que sigui a llocs on es pugui mantenir la distància. S’han d’evitar llocs amb molt de trànsit de gent i tenir present sempre les normes d’higiene per a impedir nous contagis.

Simón diu que val més dur la màscara a sobre

Malgrat tot, Fernando Simón ha recomanat sempre de dur a sobre una màscara per si mai esdevé complicat de mantenir la distància de seguretat. En el cas de fer esport, la distància ha de ser entre cinc i vint metres. Dies enrere, les autoritats sanitàries ja van alertar del perill d’anar a prop d’un altre esportista, per la dispersió més gran de partícules de saliva en moviment.

‘El fet més important és dur-la, encara que sigui la butxaca’, ha dit Fernando Simón. I ha afegit: ‘La millor màscara són els dos metres de distància’ entre persones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor