Els dos vice-presidents i els nou consellers del govern de la Generalitat Valenciana, que es van saber ahir a la nit, han pres possessió dels càrrecs a la sala de Corts del Palau de la Generalitat, en un acte presidit pel president, Ximo Puig. La vice-presidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a més de portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha estat la primera a prometre el càrrec, amb una fórmula que, a continuació, ha repetit gairebé tota la resta de membres del Consell.

La fórmula consisteix a prometre ‘complir amb fidelitat les obligacions del càrrec de conseller amb lleialtat al rei, guardar i fer guardar la constitució com a norma fonamental de l’estat i l’estatut d’autonomia de la Comunitat Valenciana i mantenir el secret sobre les deliberacions del Consell’. Els dos consellers d’Unides Podem-EU no han seguit aquesta fórmula i no han inclòs la fidelitat al càrrec ‘amb lleialtat al rei’, i fins i tot Rosa Pérez Garijo ha canviat la fórmula.

Oltra, com a secretària del Consell, ha estat l’encarregada de cridar un per un a tots els consellers perquè prenguessin possessió del càrrec, seguint l’ordre establert en el decret pel qual s’estableix l’organització de l’administració de la Generalitat. El primer a prendre possessió del càrrec ha estat el vice-president segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.

L’han seguit el titular d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, que ho ha fet en castellà; el conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafael Climent; la titular d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya García; i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual Villalobos, que també ho ha fet en castellà. L’última a prendre possessió del càrrec ha estat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que ha dit que mentre tingués el càrrec de consellera acataria la constitució espanyola i l’estatut d’autonomia, ‘sense engany’, i guardaria ‘fidelitat a la Generalitat’, a més d’assenyalar que ‘guardarà el secret de les deliberacions’.

Desenes de convidats han seguit l’acte, el primer en què s’ha pogut veure el nou Consell en ple.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.