Nervis als mitjans internacionals i pronòstics sobre la possibilitat real d’independència

  • Anàlisi de Josep Casuleras de l'impacte en la premsa del 27-S

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
25.09.2015 - 06:00
Actualització: 25.09.2015 - 18:16

Amb el 27-S a tocar, la cita amb les urnes de diumenge és com més va més present a la premsa de tot el món. Aquestes eleccions tenen categoria de referèndum, pràcticament per a tots els mitjans de referència, que coincideixen a qualificar-les de decisives per a determinar el futur polític de Catalunya i d’Espanya. Mitjans anglosaxons com ara el Financial Times, The Economist i Bloomberg, que durant molt de temps han estat molt crítics amb Rajoy per no haver permès als catalans de votar sobre el futur polític, ara expressen inquietud per què pugui passar diumenge. Tots, de la mateixa manera que van fer l’any passat en el cas escocès, s’oposen a la independència. I ja han començat a cercar interpretacions i pronòstics sobre les conseqüències d’una victòria de l’independentisme.

Comencem pel Financial Times, que es demana: ‘Catalunya votarà per la independència?‘. L’article, escrit pel corresponsal a Madrid Tobias Buck, és un recull de preguntes i respostes sobre les eleccions de diumenge, sobre com s’ha arribat a aquesta situació i quins en són els factors decisius. I el més decisiu de tots aquest diumenge serà la participació, segons el periodista, que calcula que amb un 70% caldria que l’independentisme disposés d’1,89 milions de vots per a tenir majoria absoluta.

No considera que la secessió sigui inevitable per més que l’independentisme tingui una majoria clara. ‘La constitució és un obstacle formidable. Conté la “indissoluble unitat” de la nació espanyola, i deixa clar que la sobirania pertany al poble espanyol’ i, per tant, la secessió és il·legal. Bucki recorda també que els socialistes espanyols s’oposen a la creació d’un estat català independent. En aquest punt apunta l’esperança de molts independentistes que si hi ha una majoria clara del sí Brussel·les mogui fitxa. Però ho veu difícil: ‘No hi ha cap senyal que ningú a Brussel·les, Berlín o París vagi a rescatar els catalans’, afegeix.

Això no voldrà dir, segons el periodista, que acabi havent-hi una ‘tercera via’ en cas d’una victòria del sí. Perquè destaca que l’independentisme és prou fort per a no acceptar tractes insuficients. Per tant, segons aquest pronòstic, amb una situació de blocatge com la descrita, en què Catalunya entraria en una fase de desobediència de les lleis de l’estat, finalment Brussel·les sí que hauria d’actuar com a mitjancera. O potser això faria, diu Tobias Buck, que els espanyols mateix volguessin que Catalunya se n’anés.

Article dur contra la independència a The Economist
Ja vam veure que el Financial Times dedicava un editorial al 27-S en què es manifestava obertament contra la independència de Catalunya, de la mateixa manera que havia fet campanya pel no al referèndum d’Escòcia de l’any passat. I, també com va passar a Escòcia, el setmanari The Economist ha dedicat un article obertament contrari a la independència de Catalunya. L’article es titula ‘Trencar és difícil‘. Agafa el cas d’un sol testimoni de votant, un taxista anomenat Benigno Romero, que es declara contrari a la independència perquè creu que perdrà la pensió i que ‘semblarem com Veneçuela’. The Economist, que l’any passat havia fet un article molt dur contra Rajoy per no haver permès el referèndum a Catalunya, considera: ‘Una victòria de Mas crearia més incertesa. Això no ajudaria ni Espanya ni Catalunya.’ I afegeix que la secessió és una batalla per a la qual Europa no està preparada.

Bloomberg hi veu incertesa
També hi veu incertesa la cadena Bloomberg, que aquests últims mesos també havia atacat amb duresa la intransigència de Rajoy a l’hora d’acceptar un referèndum a Catalunya. En aquest article, Bloomberg recull les anàlisis i pronòstics sobre les conseqüències del 27-S que fan bancs com per exemple el Citigroup o el Rabobank. Segons Bloomberg, el Citigroup veu improbable ‘una independència completa’ per les diferències entre els partits i per les implicacions quant a la pertinença a la UE i l’oposició de Madrid. Recull també l’anàlisi del grup inversor Nomura, amb seu al Japó, que considera que hi pot haver preocupació i pèrdues als mercats si l’independentisme guanya diumenge.

Al final de l’article, l’autora, Deborah Hyde, fa uns quants apunts sobre què pot passar a partir del dia 28. D’entrada diu: ‘Si els partits pro-independència guanyen una majoria podrien dominar l’agenda política espanyola durant els anys vinents.’ Afegeix que entre tots aquests analistes internacionals de l’àmbit financer hi ha el consens que hi acabarà havent alguna mena de reforma constitucional que permeti a Catalunya de tenir més autonomia.

Finalment, al diari The Guardian el periodista Alberto Nardelli ha elaborat una altra mena de guia de les eleccions del 27-S. ‘Eleccions a Catalunya: una guia de la votació més important‘. Hi trobareu gràfics amb dades de les enquestes d’intenció de vot i amb l’evolució del suport a l’independentisme aquests últims anys. En aquest cas, diu Nardelli, si això que diuen les enquestes es compleix, ‘els partits secessionistes tindran la majoria necessària per a dur endavant els plans per a declarar la independència al cap de divuit mesos.

Articles anteriors

L’ABC i La Vanguardia fan més gran l’escàndol Juncker sobre Catalunya

Les argúcies dels mitjans espanyols per a dissimular la relliscada de Rajoy

El Mundo es comença a espantar i encén l’alarma per al 27-S

El Financial Times dóna categoria de referèndum al 27-S, El Periódico parla d’odi…

Tremolor de cames a Madrid amb el cara a cara Junqueras-Margallo

Els trets a l’aire de la premsa de Madrid; l’aire fresc de France Presse

Ha començat la cadena de titulars que porta a ‘la fi d’un estat’?

El 27-S i la premsa: El País ridiculitza Flix i Iceta fa un ‘xou de Truman’

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any