Agents dels Mossos d’Esquadra s’han presentat aquesta tarda en algunes escoles públiques per comprovar que no hi hagués llaços grocs i retirar-los. Diversos professors han difós la presència de la policia catalana a escoles de Badalona, Rubí, Caldes d’Estrac, Perafita i les Borges Blanques. La Junta Electoral espanyola havia ordenat a la policia catalana que retirés aquesta simbologia dels equipaments públics.

La policia catalana també ha entrat en quatre departaments de la Generalitat, on han retirat ‘simboligia partidista’. A Justícia han retirat diversos folis que els treballadors havien penjat a les finestres amb la paraula ‘groc’ escrita en diferents colors a excepció, precisament, d’aquest. També n’han retirat d’altres on es podia llegir ‘censurat’. A Agricultura han tret objectes de color groc com ara verdures o tractors de la façana.

L’actuació dels Mossos ha provocat una onada d’indignació a les xarxes socials. La Intersindical-CSC ha lamentat l’entrada d’agents a institutsi ha condemnat ‘enèrgicament’ la ‘irrupció’ de la policia, així com la ‘persecució ideològica dels docents independentistes’. La formació demana explicacions al conseller d’Interior, Miquel Buch, i al d’Ensenyament, Josep Bargalló, pel que considera una pràctica ‘abusiva i intimidatòria’.

L’USTEC també va fer un comunicat en què va denunciar l’actuació dels Mossos –que fins i tot van entrar a sales de professors, on només hi entren els docents– i la ‘tebior’ de la Generalitat. ‘Comminem a la comunitat educativa a actuar d’acord amb la necessitat de defensar la llibertat d’expressió, dret fonamental que, com el dret a l’autodeterminació, la presumpció d’innocència o a la llibertat, estan per sobre de qualsevol constitució. Entenem que tota la simbologia que denuncia l’arbitrarietat de l’estat, ha de mantenir-se per recordar a la ciutadania l’estat d’excepció que vivim’, diu el comunicat.

L’ordre de la Junta Electoral espanyola insta els agents a esperar mitja hora perquè els responsables de l’edifici retirin el material, i si no, els ordena que ho facin ells. Finalment s’indica que sempre que sigui possible, les gestions les faran agents de paisà. Buch ha comunicat aquest vespre a la JEC que els Mossos havien donat compliment a l’ordre de retirar tota la simbologia.

Badalona Comunicació també s’ha fet ressò de la presència dels Mossos a centres de la ciutat.

Protesta del conseller Bargalló

Josep Bargalló, conseller d’Ensenyament de la Generalitat, ha afirmat a través de Twitter que Junta Electoral Central (JEC) i Fiscalia ‘s’excedeixen’ en les seves funcions ordenant ‘posar en el punt de mira’ escoles on hi havia elements ‘que no són de simbologia partidista’ en àmbits interns del centre. El conseller opina que cal respectar els centres educatius com a espais de convivència i ha anunciat que si en algun cas l’actuació per fer efectiu el requeriment de la JEC ha estat feta ‘indegudament’ i la direcció del centre en qüestió els ho comunica, s’adoptaran les mesures pertinents.

Bargalló també ha afirmat que el sistema educatiu de Catalunya actua amb estricta neutralitat política, així com que se n’exclou qualsevol mena de proselitisme o adoctrinament. Finalment, el conseller d’Ensenyament manifesta el seu suport al conjunt de la comunitat educativa pels efectes de la resolució de la JEC, ‘que atempta contra la llibertat d’expressió’.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb