18.06.2025 - 21:30
|
Actualització: 20.06.2025 - 14:27
Fa dos anys que el mestre pastisser Matthieu Atzenhoffer (Haguenau, Alsàcia) va decidir d’obrir una original pastisseria-gelateria a Gràcia, on combina les seves arrels alsacianes amb la tradició de la cuina catalana, el país que l’acull de fa dotze anys. Dos mons culinaris que casen a la perfecció, igual que Atzenhoffer i la seva parella, l’Alba, una catalana de qui es va enamorar ja fa temps i amb qui ha decidit d’obrir el Morreig.
Els flams i el gelat de festuc són els productes estrella d’aquest petit negoci, al carrer de Verdi 25, just al davant dels mítics cinemes Verdi. Però, a partir d’aquesta setmana, una novetat s’imposa amb força a l’aparador: la coca de Sant Joan, que ha guanyat el premi a la millor coca tradicional de Sant Joan d’enguany. A més de comprar la coca, si aquest estiu passeu per la pastisseria, podreu tastar una altra creació única: un gelat amb gust de coca de Sant Joan. Tothom el vol tastar: els clients del barri i també els turistes que hi entren encuriosits. I cada vegada n’hi ha més, segons que ens explica Atzenhoffer.
La taronja confitada atorga la victòria
Atzenhoffer assegura que el secret d’una bona coca està en la massa, i a saber-la fer amb paciència, sense pressa. “Treballem amb quantitats de llevat no gaire altes, per tal de permetre més temps de fermentació”, diu. Una vegada elaborada la massa mare, la deixen reposar unes dues hores abans de posar-la a la nevera, on passarà tota la nit. Després, cal decorar-la amb la fruita confitada i ficar-la al forn.
Atzenhoffer confessa que no li agrada la fruita confitada, però el fet és que era imprescindible de posar-ne si volien guanyar en la categoria de coca de Sant Joan tradicional. I és gràcies a la fruita que han obtingut el premi. Concretament, gràcies a la taronja: “El jurat ens va dir que les dues coques finalistes eren molt bones, però que la nostra taronja era més bona i això és el que va fer la diferència”, explica Matt Valette, el tercer soci del Morreig, un pastisser francès que va ser alumne d’Atzenhoffer en un concurs de pans francesos.
Aquest és el primer any que el Morreig es presenta al concurs, i per això estan especialment orgullosos d’haver quedat primers. El premi ha desencadenat un augment exponencial de la demanda, i, per a gestionar-ho, han actualitzat la pàgina web perquè els clients puguin fer les comandes en línia. Els preus de les coques varien segons la mida i la modalitat: la tradicional, de 700 grams, costa 30 euros; la de crema, 32 euros; i la de crema cremada, que pesa 900 grams, 36 euros. Els pastissers avisen que en faran unitats limitades, de manera que, si hi esteu interessats, val la pena d’encarregar-ne com més aviat millor.
Un començament entrebancat
Fa dos anys, quan el Morreig era a punt d’obrir, Atzenhoffer es va trencar la cama i, a més, es va trobar un greu imprevist: un problema de subministrament elèctric que els obligava a fer els productes lluny de l’obrador i a traslladar-los després a la pastisseria per vendre’ls. A més, havien de treballar en condicions molt dures: “Vam arribar a treballar a 40 graus a l’obrador, era insuportable”, confessa. Enmig d’aquesta arrencada abrupta i complicada, Atzenhoffer va veure clar qui necessitava al seu costat per fer que el negoci tirés endavant. Sense dubtar-ne, va trucar a en Valette per demanar-li d’unir-se al projecte. I dit i fet. Ara, dos anys més tard, es veu lluny aquell començament entrebancat: ja tenen aire condicionat a l’obrador, i fins i tot l’assistent virtual Alexa, que els ajuda a encendre les màquines i a fer certes gestions.
Tanmateix, subratllen que l’obrador és bastant petit, i que això els limita sovint: “Ara com ara, aguantem, però tard o d’hora haurem de canviar de local.” Sobre el nom del negoci –el Morreig– assegura que es mantindrà: “Al principi no entenia ni què volia dir, però ara m’agrada que la gent ho vegi de fora i es faci fotos amb el cartell de fons, tot fent-se un petó”, diu.
Ver esta publicación en Instagram
“Sempre he estat un gran defensor de tot allò que és tradicional”, remarca Atzenhoffer. De fet, a França va guanyar el premi més prestigiós de mestre artesà, que obté molt poca gent, gràcies a un domini excels de les tradicions culinàries: “Per exemple, jo, que sóc forner, havia de saber fer tots els pans regionals de França, perquè a l’examen es fa un sorteig i et toca fer-ne un de concret”, explica.
Per a ell, doncs, és fonamental d’aprendre a tenir cura de les tradicions de cada gastronomia. A banda la coca i el gelat de Sant Joan, per Setmana Santa també es va animar a fer una mona tradicional, pequè entén que és una altra tradició molt arrelada a Catalunya. I per Nadal va provar de fer panettones.
Tots els guanyadors de les millors coques de Sant Joan 2025
El concurs de les millors coques de Sant Joan, a banda la categoria de la coca tradicional, també premia la millor de crema i pinyons, la de llardons, la de xocolata i la millor coca creativa.
- Coca de crema i pinyons: premi a la fleca Rovira, de Santa Agnès de Malanyanes (la Roca del Vallès), que fa set dècades que funciona. Fa dos anys, aquesta fleca va obtenir el premi a la millor coca tradicional de Sant Joan.
- Coca de llardons: premi al forn del Racó de Granollers. La família Quesada-Andreu, que té el local d’ençà del 1977, va guanyar aquesta mateixa categoria el 2022.
- Coca de xocolata: el premi ha estat per a la Coca de Fogueroles (Osona), un obrador dedicat únicament a fer aquesta coca típica i pa de pagès artesanal.
- Coca creativa: enguany el premi ha estat per a la pastisseria Natcha, de Sarrià (Barcelona). La coca, d’un color rogent, atorga el protagonisme a les fruites d’estiu com ara la maduixa.