Fotografia: Gazophylacium/Wikimedia Commons.

S’ha mort la traductora Montserrat Franquesa Gòdia (Lleida, 1966), neohel·lenista i esperantista i codirectora de la revista Visat. Fou l’autora, conjuntament amb Joaquim Gestí i Andreu Martí, de la versió catalana del Diccionari de Mitologia Grega i Romana, de Pierre Grimal, amb la qual van incorporar al català un gran nombre de noms propis grecs i llatins i en van establir criteris de transcripció al català. Va traduir al català autors grecs com ara Dora Iannakopoulou, Petros Màrkaris, Litsa Psarafti, Maria Skiadaresi, Soti Triantafillou, Thanassis Valtinós, Geòrgios Viziïnos i Lilí Zografou.

El PEN Català n’ha anunciat la mort amb un piulet: “Una notícia tristíssima. La nostra companya Montserrat Franquesa, traductora i codirectora de la revista Visat,
ens acaba de deixar. La recordarem sempre somrient i treballant incansablement en el món de les lletres. Gràcies per tant, Montserrat.”

Franquesa també fou presidenta de l’Associació de Professorat d’Alemany de Catalunya. Va traduir de l’alemany al català autors com ara Sebastian Haffner, Karl Bruckner i Dirk Reinhardt. Com a acadèmica, va investigar la tasca cultural de la Fundació Bernat Metge i la traducció que va promoure dels clàssics grecs i llatins al català, en què va centrar la seva tesi doctoral.

D’ençà del 2017, era cap de redacció, conjuntament amb Joaquim Gestí, de Visat, la revista digital de literatura i traducció del PEN Català. També era cap de redacció de Kataluna Esperantisto, llengua internacional i drets lingüístics.

Mostres de condol

La notícia de la mort de Franquesa ha originat mostres de condol diverses expressades a les xarxes, com ara del Gremi de Llibreters de Catalunya, de la catedràtica de grec Margalida Capellà, de l’Associació Catalana d’Esperanto, del doctor en filologia clàssica Eloi Creus i del professor de filologia llatina Xavier Espluga. També han expressat el seu dolor els escriptors Francesc Serés i Bel Olid, entre més autors.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.