Quines són les mobilitzacions que convoca l’Assemblea per a reivindicar el Primer d’Octubre?

L'Assemblea es prepara per a l'aniversari de l'1-O · Quins actes hi haurà? Com seran les marxes?

VilaWeb
Redacció
28.09.2021 - 10:39
Actualització: 28.09.2021 - 12:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enguany, l’Assemblea Nacional Catalana ha organitzat tot un seguit d’actes per commemorar el Primer d’OctubreLes mobilitzacions, que es faran entre els dies 1 i 3 d’octubre, s’emmarquen dins la campanya “Independència és llibertat” i volen reivindicar el referèndum “com una victòria col·lectiva contra l’estat espanyol”, reconèixer el paper dels Països Catalans, i en particular de Catalunya Nord, reconèixer tots els indrets que van aguantar els atacs de la policia espanyola i homenatjar els represaliats per l’1-O i per totes les mobilitzacions posteriors.

Un gran acte a Catalunya Nord

El primer d’octubre es farà un gran acte a l’Espace La Catalane, a Illa (Rosselló). Serà a les 17.00, per reivindicar el paper de Catalunya Nord en la compra, emmagatzematge i distribució de les urnes.

Quan s’acabi, en sortirà una columna de vehicles encapçalada per un cotxe carregat d’urnes del referèndum que anirà fins a Figueres, on es farà un concert de clausura amb Ginestà i Xavi Sarrià. Abans de l’actuació musical també es farà un acte polític breu. El concert es farà a la plaça de Catalunya a les 20.00. El preu de les entrades és de set euros i ja es poden comprar ací. No hi haurà un acte polític al concert, però sí uns breus parlaments. L’activista condemnat a cinc anys de presó Marcel Vivet farà una breu intervenció entre l’actuació dels grups.

Actes a uns quants punts del Principat en què hi va haver repressió

A més, el primer d’octubre mateix, l’ANC també organitzarà actes a més punts del Principat en què la repressió de la Guàrdia Civil i la policia espanyola va ser especialment dura. En aquests actes hi haurà urnes de l’1-O que s’hi hauran transportat de Catalunya Nord. Alguns dels actes més grans seran el de Lleida, el de Sant Cebrià de Vallalta i Dosrius, del de Sabadell, el de Sant Joan de Vilatorrada i el de Roquetes.

El 2 d’octubre hi haurà tres marxes simultànies a peu

El 2 d’octubre, l’ANC organitzarà unes quantes marxes simultànies a peu –vora cinc hores de caminada– per reivindicar el llegat de l’1-O i la independència. La primera, anomenada Marxa Nord, sortirà de Sant Julià de Ramis a les 8.00 i acabarà a Aiguaviva, tot passant per Girona. Una vegada acabada la marxa, es farà a Aiguaviva un acte polític a les 14.00, a la pista esportiva. L’organització posarà autobusos a disposició dels participants per tornar a Sant Julià de Ramis o Girona una volta s’hagi acabat l’acte. A més, l’organització ofereix als assistents al concert de Figueres la possibilitat de dormir al Pavelló de Sant Julià de Ramis. L’endemà donaran esmorzar a qui hi hagi pernoctat. Caldrà inscriure-s’hi per a totes les activitats.

Aquest mateix dia també s’organitza la Conferència Nacional Antirepressiva, organitzada per tretze entitats organitzadores, amb el suport de seixanta més. Es fa a la Universitat de Girona dissabte al matí.

La segona marxa, anomenada Marxa Centre, anirà de Vinaròs a la Ràpita –amb el suport d’Acció Cultural del País Valencià i la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià– i començarà a les 14.00 a la plaça Parroquial de Vinaròs. A les 21.00 es farà un acte polític a la plaça 1 d’Octubre de la Ràpita. També hi haurà autobusos llançadora d’11.00 a 13.00 per als participants de la marxa.

La tercera marxa, anomenada Marxa de Ponent, va de la Parada de l’Àngel (Llitera) a Lleida. El recorregut comença a les 6.00 i anirà fins a Lleida tot passant per Alcarràs vora les 8.00. L’acte polític es farà a l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida a les 14.00.

A més, el mateix dia 2 d’octubre l’ANC organitza amb més entitats la Conferència Nacional Antirepressiva, que vol posar en comú les iniciatives antirepressives que hi ha, formar un espai de coordinació i treballar per una estratègia comuna davant de la repressió “de l’estat espanyol com de l’acció de qualsevol altra administració”.

El 3 d’octubre es farà un gran acte polític a Barcelona

Finalment, el 3 d’octubre es farà un gran acte polític a Barcelona amb la voluntat que hi participin totes les entitats i organitzacions que van fer possible la vaga del 3-O. Es farà a la plaça del Cinc d’Oros de Barcelona i també se li afegirà la convocatòria d’una manifestació des de Francesc Macià.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes