06.05.2025 - 08:51
|
Actualització: 06.05.2025 - 11:09
El Tou del Mujal d’ovella ha estat reconegut com el millor formatge artesà de Catalunya del 2025 al Concurs Lactium, que s’ha fet Vic. El jurat, format per experts i especialistes en formatgeria, ha valorat més de 150 formatges repartits en quinze categories diferents. D’entre tots, el Tou del Mujal s’ha endut el guardó principal.
PREMI MILLOR FORMATGE ARTESÀ CATALÀ 2025 – Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia @SomGastronomia
🏆🧀Tou del Mujal d'ovella, Formatgeria Cal Músic pic.twitter.com/doonHhBb78
— Lactium (@LactiumVic) May 3, 2025
És un formatge de pasta tova fet amb llet d’ovella, que destaca per una textura cremosa i un gust suau però persistent, amb notes làctiques netes i elegants. La seva qualitat i equilibri l’han fet mereixedor del reconeixement més alt del certamen, que enguany ha tornat a posar en relleu la vitalitat del sector formatger.
El formatge premiat l’elabora la formatgeria Cal Músic al Mujal (Navàs), un petit obrador que aposta per la producció artesana i la matèria primera de proximitat.
El Concurs Lactium s’emmarca dins la fira del formatge artesà català que es fa cada any a la capital d’Osona. A banda de premiar els millors formatges, també serveix com a aparador del sector davant el públic general i els professionals. L’edició d’enguany ha reunit una quarantena de formatgeries.
El millor pastís de formatge
D’altra banda, el millor pastís de formatge del 2025 és obra de la pastisseria Sant Llehí, amb establiments a Cardedeu (Vallès Oriental) i Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental). El jurat del Lactium n’ha destacat l’excel·lència i la sofisticació en la combinació de formatges, que representen més del 28% del total de la recepta.
És la segona vegada que aquesta pastisseria rep el primer premi del certamen, una fita que consolida el seu prestigi en l’àmbit de la rebosteria amb producte local.
El pastís, creat pel pastisser Àlex Lera, incorpora cinc formatges artesans catalans: el Tou dels Til·lers de Tros de Sort, la crema àcida de cabra de Bauma, el Puigpedrós del Molí de Ger, el Roig de les Escaules i el Blau del Mas d’Artesans dels Avalls.
El resultat és un pastís cremós, d’equilibri afinat i amb un gust ric en matisos. El jurat n’ha elogiat tant l’elaboració com la presentació, i n’ha destacat la capacitat d’expressar la diversitat i la qualitat de la formatgeria artesana.
PREMI MILLOR PASTÍS DE FORMATGE CATALÀ 2025 – Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia @somgastronomia per la Pastisseria Sant Llehí
😋🧀#lactium #lactiumvic #vic #osona #formatge #formatgeartesà pic.twitter.com/RT1gdLCmjX— Lactium (@LactiumVic) May 4, 2025