Quin és el millor moment del dia per a fer exercici?

  • Un estudi publicat a Frontiers in Physiology demostra que tot depèn dels beneficis que vulgueu aconseguir, i també de si sou home o dona

VilaWeb
Europa Press
12.06.2022 - 12:49
Actualització: 12.06.2022 - 19:01

Quina és la millor hora del dia per a fer exercici? Per a la majoria de gent, la resposta depèn de l’horari familiar i laboral, però aquesta darrera dècada uns quants estudis han demostrat que depèn de moltes coses més. De fet, l’evidència científica més recent suggereix que l’eficàcia de l’exercici depèn de l’hora del dia. Ara, un assaig controlat aleatori no solament confirma convincentment que el moment afecta l’eficàcia de l’exercici, sinó que també mostra que els efectes són diferents entre les menes d’exercici i entre les dones i els homes.

“Hem demostrat per primera vegada que, en el cas de les dones, l’exercici durant el matí redueix el greix del ventre i la pressió arterial, mentre que l’exercici nocturn augmenta la força muscular, la potència i la resistència de la part superior del cos, i millora l’estat d’ànim general i la sacietat nutricional”, explica Paul J. Arciero, investigador principal de l’estudi i professor del Departament de Salut i Ciències Fisiològiques Humanes del Skidmore College de Saratoga Springs (Nova York). En el cas dels homes, l’exercici al vespre redueix la pressió arterial, el risc de malalties cardíaques i la sensació de fatiga, i crema més greix, en comparació amb l’exercici al matí.

A l’estudi, publicat a la revista científica Frontiers in Physiology, hi van participar 30 dones i 26 homes. Tots tenien entre 25 i 55 anys, estaven sans, eren molt actius, no fumaven i tenien un pes considerat normal. Van ser entrenats per entrenadors durant dotze setmanes, segons un programa desenvolupat prèviament pels investigadors.

A més dels canvis en els paràmetres físics i metabòlics dels participants, com ara la pressió arterial, la rigidesa arterial, l’índex d’intercanvi respiratori i la distribució corporal i el percentatge de greix al llarg de l’assaig, els investigadors també van mesurar els canvis en biomarcadors sanguinis, per exemple, la insulina, el colesterol total i el colesterol “bo” HDL, la proteïna C reactiva i la IL-6. També van fer qüestionaris als participants per quantificar els canvis en l’estat d’ànim i la sensació de sacietat alimentària.

La part més important de l’estudi és que assenyala que l’hora del dia determina les millores en el rendiment físic, la composició corporal, la salut cardiometabòlica i l’estat d’ànim.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor