28.11.2020 - 18:01
|
Actualització: 28.11.2020 - 20:34
Els mitjans i les xarxes bullen d’indignació a l’estat francès després de la difusió durant les últimes hores d’un vídeo que mostra pallisses i insults racistes d’uns agents de la policia contra un productor musical, Michel Zecler. Les imatges són de dissabte passat a París i van ser enregistrades per una càmera de seguretat de l’estudi de l’home, que intentava evitar la policia perquè anava sense màscara. Diversos vianants també van enregistrar l’agressió.
Al vídeo, difós per Loopsider, es veu com els policies donen cops de porra i de puny i puntades de peu a Zecler, indefens, mentre l’insulten. També van llençar gas lacrimogen a l’interior de l’estudi. La fiscalia investiga els quatre agents, que han estat suspesos i han hagut de declarar. El ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin, els ha acusat d’embrutar la imatge del cos. Segons la versió dels agents, la víctima va intentar treure’ls les armes reglamentàries.
DOCUMENT: la séquence intégrale des 13 minutes de l'agression policière contre un producteur de musique parisien. Attention: images difficiles de violences et d'insultes racistes. pic.twitter.com/37EbfgID2T
— Loopsider (@Loopsidernews) November 26, 2020
El president francès, Emmanuel Macron, ha fet un fil de piulets en què diu que se sent commocionat per la brutalitat policíaca i el racisme. “Són imatges que ens avergonyeixen. França mai no ha de permetre que floreixi l’odi o el racisme”, ha dit. El ministre de Justícia francès, Éric Dupont-Moretti, ha afirmat que està “escandalitzat per aquestes imatges”, però ha negat que l’estat francès tingui un problema de violència policíaca.
Les images que nous avons tous vues de l’agression de Michel Zecler sont inacceptables. Elles nous font honte. La France ne doit jamais se résoudre à la violence ou la brutalité, d’où qu’elles viennent. La France ne doit jamais laisser prospérer la haine ou le racisme.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 27, 2020
Les imatges d’aquesta pallissa han vist la llum en ple debat sobre la nova llei de seguretat que impulsa el govern francès, que tipifica com a delicte la publicació d’imatges de policies o soldats a les xarxes socials que puguin afectar la seguretat física i psicològica dels agents. L’ambigüitat de la llei ha despertat una forta polèmica perquè els crítics entenen que vulnera el dret d’informació i podria impedir que es difonguessin imatges d’abusos policíacs.