Els professionals mèdics reclamen d’assegurar el relleu generacional al sector sanitari

  • Ho han reclamat, en un comunicat conjunt, el sindicat Metges de Catalunya i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC)

VilaWeb
Redacció
20.01.2022 - 14:48
Actualització: 20.01.2022 - 16:32

El sindicat Metges de Catalunya i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) han instat l’administració a millorar les condicions de jubilació i assegurar un relleu generacional adequat, atès que en un lustre es retirarà el 20% d’aquests professionals a Catalunya.

En un comunicat conjunt, ambdues entitats denuncien que les condicions de jubilació del personal sanitari “són pitjors que les d’altres col·lectius que tenen una consideració especial” quant “a l’accés a la jubilació i al càlcul de les quantitats a percebre com a pensió”. En aquest sentit, tant el sindicat com el CCMC reclamen que les hores extres i les guàrdies treballades durant la vida laboral d’un metge computin a l’efecte de cotització i serveixin per a avançar l’edat de jubilació o bé per augmentar l’import de la pensió. Així mateix, també exigeixen que s’instaurin mecanismes per a compensar els riscs que comporta l’exercici de la professió mèdica. Una altra demanda és que els professionals mèdics que decideixin voluntàriament d’allargar la seva vida laboral es vegin recompensats amb millores en les condicions laborals.

A parer d’ambdues entitats, l’administració no planifica adequadament el relleu generacional que hi haurà els anys vinents, denuncien que les places de formació especialitzada (MIR) són insuficients i que les ofertes d’ocupació pública no cobreixen la necessitat de professionals que requereix el sistema sanitari. El sindicat i la CCMC afegeixen que, a més de crear més llocs de feina, cal millorar les condicions laborals del sector perquè siguin “atractives, estimulants i competitives.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor