El Col·legi de Metges de Barcelona i el sindicat Infermeres de Catalunya demanen a la conselleria de Salut que reverteixi la decisió d’adjudicar a l’empresa, Ferroser Servicios Auxiliares –propietat de Ferrovial i amb seu a Madrid– el rastreig dels contactes de les persones positives de coronavirus. L’adjudicació a dit, amb un valor de 17.690.169,02 milions d’euros, està emparada per la contractació amb caràcter urgent que preveu l’estat d’alarma.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha fet una piulada on ha criticat la decisió, dient que la gestió l’ha de fer l’atenció primària ‘per lògica, per coherència i per major seguretat clínica’.

El sindicat Infermeres de Catalunya acusa el Departament de Salut de fer ‘contractacions milionàries’ a entitats privades per dur a terme les tasques de rastreig de casos. En la missiva, Infermeres de Catalunya retreu a Salut la ‘greu i perillosa actitud’ que ha mantingut durant la pandèmia.

El Departament justifica la decisió en un informe tècnic filtrat ahir a eldiario.es. Aquest preveu una segona onada de contagis de la meitat d’intensitat que la que hi ha hagut fins ara a partir del mes d’octubre, la qual causaria un augment de casos. D’acord amb aquest escenari, el departament considera que cal dissenyar d’un servei telefònic de rastreig i monitoratge de contactes, el qual anirà a càrrec de l’empresa contractada.

En la fitxa d’adjudicació es descriu breument quina serà la tasca de l’empresa. S’haurà d’informar els contactes estrets d’un cas confirmat i se’ls farà un seguiment ‘fent-los les recomanacions oportunes respecte a les precaucions d’higiene respiratòria i rentat de mans i símptomes d’alarma de la malaltia’. En les situacions que es consideri adient, la vigilància es farà trucant als contactes a la meitat del període (dia 7) i al final del període de quarantena (dia 14).

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.