Més que unes eleccions municipals

  • Les eleccions municipals en la història política de Galícia sempre han estat més que uns comicis d’àmbit local

VilaWeb

La ciutadania demà és cridada a les urnes. Uns comicis que, en el cas gallec, serviran per a mesurar la fortalesa de l’alternativa social i política al PP, que el 2019 va ser apartat del govern de totes les ciutats i que solament va mantenir el control de la Diputació d’Ourense. Malgrat les diferències entre un context polític i un altre, els sondatges i les projeccions electorals que s’han sabut durant la campanya avancen una situació gens propícia per a la dreta, amb un PSdeG a la baixa però que manté bona part del poder local i amb un BNG a l’alça, convertit en la força amb més creixement.

Les eleccions municipals en la història política de Galícia sempre han estat més que uns comicis d’àmbit local. Si l’èxit de Solidaritat Gallega a les eleccions del 1910 va evidenciar la crisi del règim de la I Restauració espanyola i les de l’abril del 1931 van obrir la porta a la proclamació d’una República que els nacionalistes no es van sentir mai seva, els comicis del 2003 van marcar la fi del fraguisme. En aquest sentit, la mirada de l’opinió política gallega per a les votacions de demà és sobre la capacitat d’un PP sense Feijóo i en el grau d’acceptació de les propostes polítiques de les forces de l’oposició.

Els comicis de demà són el primer capítol d’un llarg cicle electoral el final del qual és previst per a les eleccions gallegues de l’any que ve, que el president Rueda pretén de fixar el 9 de juny, bo i coincidint amb les europees. Una parada clau serà el procés espanyol de final d’any, en què la dreta política prepara l’assalt a la Moncloa, amb base d’una majoria parlamentària del PP i Vox. La fotografia final d’aquesta batalla apunta a una Espanya clarament tombada cap a les posicions ideològiques de la dreta més extrema enfront de les tres nacions sense estat resistint l’embat reaccionari.

Les eleccions gallegues ja són a prop. Les forces de l’oposició a Galícia tenen un any al davant per perfilar les seves propostes programàtiques i per acumular forces amb vista a la batalla del juny del 2024. Tot apunta que les municipals de demà seran un bon punt de partida, però les possibilitats de derrotar el PP necessiten confirmació i capacitat per a mobilitzar l’electorat més crític, situat en la franja d’edat de menys de quaranta anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any