El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà – Memorial Charlie Rivel, la trobada més gran de pallassos que se celebra a la península, arrenca demà a Cornellà de Llobregat, on s’estarà fins diumenge vinent. La cita és una oportunitat única perquè reuneix en un mateix festival desenes d’artistes que mostren l’ampli ventall de registres del llenguatge del pallasso: els que coneixem del circ tradicional, les actuacions d’animació al carrer i els muntatges més innovadors i experimentals.

Jango Edwards, Pepa Plana, El Tricicle, Claire Ducreux, Chapertons, Marcel Gros, Cia La Tal i Leandre Clown, són alguns dels artistes que actuaran durant tota la setmana a la carpa que hi ha instal·lada a la plaça de Catalunya de Cornellà. En total s’hi faran 5 gales presentades per Tortell Poltrona on hi participaran entre 5 i 7 companyies a cadascuna.

Però els pallassos també prendran el carrer de la mà de companyies vingudes d’arreu i que presenten espectacles ben diversos. Hi haurà la música en vinil i el car-tunning de LP Mix; el petit circ de fusta i lona de Los Galindos; la música dels 80 d’Eddy Eighty; el talent esportiu de Ricky, el professor de tenis; l’univers d’equilibris excèntrics de Maku Fanchulini; el teatre gestual i la comèdia slaptick de Jean Philippe Kikolas; els malabarismes de Javi Javichy; les històries plenes de malícia i d’humor de Pocosapiens… i així fins a un total de 60 companyies.

La primera Convenció del Món Pallasso

Una de les grans novetats d’aquesta nova edició serà la celebració de la primera Convenció del Món Pallasso en el marc del festival. La convenció suposa un valor afegit per aquest, que ha arribat a la seva maduresa mantenint viu l’esperit d’aquella primera edició, l’any 1984, en homenatge al pallasso català Charlie Rivel, amb la voluntat de recuperar i dignificar la figura del més entranyable dels personatges humorístics de l’espectacle.

Durant tres dies, pallassos i pallasses i tots els professionals d’aquest món participaran en vermuts musicals, taules rodones, xerrades i projeccions… tot posant en comú les seves idees entorn de tres temes sobre els quals debatre: ‘La Declaració Universal dels Drets dels Pallassos’, amb Leo Bassi com a ponent/animador; Jango Edwards conduirà la segona taula de discussió, ‘El codi deontològic dels pallassos’, i Tortell Poltrona serà l’encarregat de fer de ponent/animador de ‘Com volem que sigui el festival que tenim dedicat a la nostra professió’.

El Premi Nas d’Or: al pallasso suís Dimitri

El Premi Nas d’Or es lliurarà al pallasso suís Dimitri, recentment desaparegut i que va participar en la gala de la primera edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà l’any 1984. El Festival distingeix amb el guardó del Nas d’Or aquelles personalitats que en el seu treball s’han erigit com a divulgadors reconeguts del món del pallasso.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb