La presidenta alemanya Angela Merkel s’ha compromès a accelerar el procés d’incorporació de Turquia a la UE en sengles reunions amb el primer ministre turc, Ahmed Davutoglu, i amb el president del país, Recep Tayyip Erdogan. En canvi, demana al govern turc més col·laboració en la crisi de refugiats i que contingui el flux de persones cap a Europa.

Una de les primeres mesures promeses per Merkel seria d’eliminar el visat exigit als ciutadans turcs per entrar a la UE. També ha ofert ajuda econòmica a Turquia.

En la mateixa línia, Erdogan ha sol·licitat als seus aliats europeus, com ara Alemanya, França, la Gran Bretanya i Espanya, que facilitin l’entrada del seu país a la UE.

Milers de migrants a Eslovènia
Mentrestant, el flux de refugiats cap a Europa no s’atura. Arran de la decisió recent del govern hongarès de tancar la frontera amb Croàcia, la gran majoria de persones que fugen de Síria i més països en conflicte cap al centre d’Europa han començat a desviar la ruta per Eslovènia. L’Agència de l’ONU pels Refugiats calcula que des d’ahir ja hi han passat més de quatre mil persones, tot i que les autoritats eslovenes van anunciar que restringirien el flux a dues mil cinc-centes diàries.

Ahir mateix també es va registrar el pas de més d’un miler de refugiats cap a Àustria procedents d’Eslovènia, el nou país de pas arran de les dificultats creixents per a circular per Hongria. El primer ministre eslovè, Miro Cerar, ha dit que no posaria cap obstacle als migrants mentre Àustria i Alemanya mantinguessin les fronteres obertes.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb