Menys demanda de personal per a aquestes festes

  • Les contractacions de reforç tradicionals d'aquestes dates seran enguany més minses, pels ERTO i perquè el límit de capacitat és menor, amb l'excepció de l'alimentació bàsica i el comerç en línia

Jordi Goula
30.11.2020 - 19:50
Actualització: 30.11.2020 - 22:54
VilaWeb

La setmana passada vam saber que enguany El Corte Inglés no contractarà gent per a les festes de Nadal. Habitualment, a tot l’estat espanyol contractava per a unes setmanes uns 8.000 treballadors, i enguany ha dit que no. De fet, per aquestes dates, les contractacions ja s’havien tancat. La notícia és que no agafarà gent per Nadal per primera vegada a la seva història. L’empresa continuarà aplicant això que denominen “mobilitat funcional”, és a dir, el trasllat temporal d’alguns treballadors als centres on calgui per reforçar les tasques que ho requereixin. De fet, en aquests mesos, hi ha hagut moments en què han aplicat tancaments intermitents d’acord amb els sindicats. I si això ho fan aquests magatzems emblemàtics, cal pensar que són pocs els comerços que requereixin treballadors per a aquests dies.

Els motius són de dues classes, legals i conjunturals. Podríem dir que mentre un obliga a no contractar, els altres són arguments de pes per a no fer-ho. En anys normals, aquesta és una bona època per a l’ocupació, i els treballs estacionals solen millorar força les xifres globals. Però enguany les empreses que hagin recorregut a un ERTO no poden contractar nous professionals si volen mantenir els ajuts. Segons càlculs d’Adecco, aquesta campanya hi haurà vora un 15% de contractacions menys del que és habitual a tot l’estat espanyol, i també a Catalunya. Per Randstad, en canvi, la baixada serà més forta, vora un 34%.

Però aquest no és l’únic motiu per a no contractar. Per als comerços que no tinguin un ERTO també hi ha arguments de molt de pes. Un dels més importants és que, amb els centres comercials tancats a Catalunya –encara que s’espera que els obrin a partir del dia 7– hi ha moltes botigues que no fan calaix des de fa setmanes i que no tindran una motivació excessiva per a contractar. A més, queda l’aspecte de la cabuda reduïda, que afecta tot el comerç, i sense la perspectiva d’aglomeracions ni botigues plenes de clients per atendre, no té gaire sentit tenir més personal.

Moltes botigues sí que activaran tot o part del personal que tenen en l’ERTO durant unes setmanes i, després, el tornaran a incloure dins l’expedient. El president de RetailCat, Joan Carles Calbet, creu que, tal com van les coses, el més lògic seria que els ERTO continuessin després del 31 de gener. “Heu de pensar que gairebé un 90% d’establiments tenen obert un ERTO”, em diu. La directora general de Comertia, Elisabet Vilalta, per la seva banda, fa una matisació en aquest punt. “Molts supermercats i botigues d’alimentació bàsica contractaran personal de reforç durant aquestes festes, perquè les perspectives de feina que tenen en aquest sector concret són positives, gràcies a l’augment del menjar a les llars. També es contractarà més gent, d’un perfil diferent, per atendre el comerç en línia a altres sectors.”

I ja que parlo amb ells, no em puc estar de demanar-los com ha anat el Black Friday, del qual s’ha fet tanta propaganda. “Ha estat molt més fluix que l’any passat. Divendres per la pluja, dissabte hi havia més gent als carrers però poques vendes i diumenge van obrir pocs establiments. El confinament perimetral dels caps de setmana ha estat la cirereta del pastís, perquè molta gent ve de fora aquests dies a comprar i ara no ha pogut”, em diu Calbet. Vilalta és del mateix parer: “Fluix, molt fluix. Les compres d’aquest dia es concentren sobretot en moda, parament de la llar i electrònica i moltes botigues d’aquests sectors es troben en centres comercials que han estat tancats. L’únic que ha funcionat a les nostres empreses associades és el comerç en línia.” Les primeres estimacions que fa Comertia de vendes és d’una baixada del 36% respecte a l’any passat.

Així van les coses al comerç, tot esperant menys restriccions en la campanya de Nadal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any