Descobreixen que meduses i llagostes de les costes de Catalunya i les Illes Balears procedeixen de la mar Lígur

  • Un estudi publicat per Scientific Reports podria ajudar a preveure l'arribada d'aquests organismes

VilaWeb
ACN
09.03.2023 - 13:00
Actualització: 09.03.2023 - 14:05

Un equip d’investigadors del CSIC ha descobert que organismes com les llagostes i les meduses que arriben a les costes de Catalunya i les Illes Balears procedeixen de la mar Lígur. Un estudi, publicat a la revista Scientific Reports, confirma la importància de la mar Lígur com a un punt estratègic per a la reproducció i la supervivència de les llagostes i principal origen de les meduses luminescents. Aquest descobriment pot ajudar a preveure l’arribada massiva de meduses a les nostres costes, i saber com venen, quan i d’on precedeixen els nous individus de llagosta.

“Els resultats obtinguts en aquesta investigació mostren també evidències d’un intercanvi d’individus de llagosta entre costes de diferents països de la Mediterrània. Aquest fenomen s’ha de tenir en compte per a la gestió efectiva d’aquesta població subjecta a explotació pesquera pel gran interès comercial, ja que es tracta d’una espècie catalogada com a vulnerable per la Llista Vermella de la IUCN”, explica Eduardo Ramírez Romero, primer autor de l’estudi.

Tanmateix, l’estudi demostra que aquestes poblacions d’espècies estan interconnectades entre si. “Els esforços per desenvolupar polítiques dirigides a la gestió, conservació i sostenibilitat a llarg termini de les poblacions marines relacionades amb la pesca i el turisme a la Mediterrània haurien de ser coordinats entre els diferents països de la regió”, afegeix Andrés Ospina-Álvarez, investigador del CSIC i coautor del treball.

L’estudi va recopilar observacions costaneres de llagostes i fets de picades de meduses, que després es van cobrir amb models hidrodinàmics d’alta resolució amb l’objectiu d’esbrinar l’origen de les meduses i les larves de llagostes que arriben a les costes de la Mediterrània.

A l’estudi hi han participat investigadors de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), del Centre Oceanogràfic de les Balears (COB, IEO-CSIC), de l’Institut de Ciències Marines d’Andalusia (ICMAN-CSIC) i el centre MARBEC-IRD de Montpeller.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any