Marzà exigeix que l’estat espanyol no discrimini els catalanoparlants en matèria lingüística

  • Assegura que les crítiques al decret de plurilingüisme no tenen cap aval científic i que només volen confondre la societat

VilaWeb
Redacció
10.05.2017 - 17:32
Actualització: 10.05.2017 - 23:23

El conseller d’Educacicó, Vicent Marzà, ha assegurat que no pot ser que hi hagi discriminacions lingüístiques a l’administració de l’estat espanyol amb les persones catalanoparlants. Ho ha dit en la conferència inaugural de la XI Jornades Intenacionals de Traducció i Interpretació organitzades pel Departament de Traducció i Comunicació de la Universitat Jaume I i el Departament de Filologia i Traducció de la Universitat Pablo d’Olavide. Enguany, aquestes jornades se centren en analitzar la situació de les llengües minoritzades en les institucions.

Marzà ha fet un repàs de les polítiques lingüístiques que duu a terme el consell a terme el consell per a superar el monolingüisme institucional que ha imperat al País Valencià en els últims 30 anys; una situació anòmala que des del govern s’intenta combatre. ‘Les llengües deuen estar al servei de les persones i no per a llançar-les els uns contra els altres’, ha afirmat.

El conseller ha explicat l’aposta de la Generalitat pel concepte de multilingüisme autocentrat, que consisteix en centrar-se en la llengua pròpia per a obrir-se a d’altres llengues, fomentant-ne l’ús i garantint-ne els drets lingüístics. En este sentit ha destacat que la protecció plena de les minories lingüístiques és un repte fonamental, perquè la diversitat és positiva, i cal d’aprofitar-la i posar-la en valor.

Marzà ha donat algunes dades sobre la situació sociolingüística valenciana actual, com ara que el 49% de la població no és capaç de parlar català, el 27,6% no l’entén, el 65% no és capaç d’escriure’l i el 47,1% no és capaç de llegir-l’ho.

Sobre l’opinió que té la societat respecte l’ús del català, el conseller ha destacat que el 85% de la població pensa que s’hauria d’usar igual o més que el castellà, i tan sols un 5% considera que s’utilitza massa. ‘Valorem aquestes dades de manera molt positiva’, ha reconegut Marzà.

També ha explicat les noves polítiques en l’àmbit educatiu, com el decret de Plurilingüisme. Sobre les crítiques que rep per part de l’oposició, Marzà ha dit que no tenen cap aval científic i només volen confondre la societat. A continuació s’ha centrat en les mesures que es desenvolupen en l’àmbit administratiu com la inclusió de la competència lingüística en la funció pública.

Sobre este tema, ha subratllat que la llei d’Ús i Ensenyament del Valencià es va aprovar fa 34 anys i la majoria dels decrets encara no s’han desenvolupat. Ha defensat que el català ha de ser la llengua d’ús normal a l’administració i ha lamentat que l’estat espanyol incompleixi la Carta Europea de Llengües Minoritàries.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any