El magistrat Andrés Martínez Arrieta serà el president del tribunal en el judici contra els dirigents independentistes al Tribunal Suprem espanyol, que començarà previsiblement al gener. Substituirà Manuel Marchena, que serà el nou president del Consell General del Poder Judicial, gràcies a l’acord entre el PP i el PSOE. Martínez Arrieta assumeix la posició perquè és el magistrat de més antiguitat de la sala. Molt probablement, també serà el ponent de la sentència del judici. Els mitjans i les agències espanyols diuen d’ell que té un perfil ‘centrista’ i ‘moderat’, però la veritat és que Martínez Arrieta va protagonitzar una de les decisions judicials que la justícia internacional ha censurat recentment.

Martínez Arrieta va ser un dels jutges que el 2011 van formar part de la sala del Suprem que va absoldre els quatre agents de la Guàrdia Civil que havien torturat Igor Portu i Mattin Sarasola, condemnats per l’atemptat d’ETA a Barajas. Tot i que l’Audiència de Guipúscoa els havia condemnat prèviament per tortures greus i lesions a presó i inhabilitació, el Suprem els va absoldre. Enguany, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat l’estat espanyol a indemnitzar Portu i Sarasola per danys morals i per no haver investigat les tortures que van patir. El magistrat Juan Ramon Berdugo, del sector més conservador de l’Associació Professional de la Magistratura, és un altre dels jutges que va formar part d’aquella sala que va exculpar els guàrdies civils torturadors. Martínez Arrieta i els altres jutges van dir que no es podien creure el relat de Sarasola i Portu perquè no els veien cap rastre dels cops de puny i les puntades de peu que van rebre.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb