El membre de la Comissió Jurídica Assessora Marc Marsal i Ferret; el catedràtic de ciència política de la UB, Jordi Matas i Dalmases; l’advocada especialista en responsabilitat civil i dret privat, Marta Alsina i Conesa; la doctora en ciència política per la Universitat Complutense i l’Institut Universitari d’Investigació Ortega i Gasset, Tània Verge i Mestre; i el professor associat UAB, Josep Pagès i Massó, formaran part de la Sindicatura Electoral, a petició de Junts pel Sí i la CUP. La llei del referèndum estableix que l’òrgan electoral està integrat per cinc vocals, juristes o politòlegs ‘de prestigi experts en processos electorals’ nomenats pel Parlament per majoria absoluta. JxSí i la CUP també ha proposat que Josep Costa i Eva Labarta siguin escollits suplents.

Segons la llei del referèndum, després d’aprovar-se aquesta norma base calia nomenar una Sindicatura que sigui àrbitre del referèndum i tingui funcions similars a la Junta Electoral Central: s’encarregarà de l’escrutini i certificarà els resultats de la votació, i en dependran 5 sindicatures electorals de demarcació –una per província i una altra a l’Aran–.

També vetllaran per la imparcialitat i el pluralisme en els mitjans de comunicació, sancionaran a qui contravingui la llei del referèndum i acreditaran els observadors internacionals.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb