El conseller d’Afers Estrangers, Ernest Maragall, ha explicat que el govern treballa per aconseguir mediació internacional entre Catalunya i l’estat espanyol. Segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio, treballen ‘en totes les línies i vies paral·leles amb la deguda discreció’. A més, ha afegit que ‘li sembla’ que el govern espanyol també hi treballa. El rol de mitjancers, ha concretat, el podrien prendre ‘uns determinats països, les institucions europees, les Nacions Unides o grups de personatges amb prestigi’. Per altra banda, ha advertit que la voluntat de diàleg amb l’estat espanyol és ‘ferma però no ingènua’ i ‘convé’ afirmar-ho perquè l’objectiu de Madrid ara és ‘fer entendre als estats que hi ha un govern socialista nou que vol dialogar i es troba amb una societat catalana intransigent’.

El conseller ha insistit, en qualsevol cas, que l’aposta del Govern és ‘la via del diàleg’ i, ‘si pot ser, amb presència internacional’. ‘Això vol dir renunciar a la unilateralitat? En termes de perspectiva política immediata sí, en termes històrics i de país i objectiu final no’, ha defensat. Amb tot, ha avisat, cada element que ‘confirmi’, segons ell, una voluntat de l’estat espanyol en sentit contrari, el que farà és ‘escurçar el termini’ per a la ‘mà estesa’. Davant d’una sentència condemnatòria pels presos, Maragall ha dit que caldrà ‘extremar’ la capacitat d’expressar via mobilització i acció de govern la ‘pressió’ sobre l’Estat.

Crítiques a Borrell
A més, Maragall ha qualificat de ‘patètic i inacceptable’ que el govern espanyol digui que dedica ‘molt’ a combatre ‘propaganda independentista’. ‘La missió principal del ministre d’Exteriors és dedicar-se a combatre la suposada propaganda inexistent del govern de Catalunya?’, ha lamentat sobre Borrell. En tot cas, ha argumentat Maragall, el diàleg no l’han de protagonitzar ell mateix i el ministre Josep Borrell sinó que ‘és una qüestió que ha de ser més global’.

 

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb