[MAPA] En quins punts del país té més suport l’extrema dreta de Vox?

  • El partit té garantit el batlle d'un ajuntament amb majoria absoluta i supera el 40% del vot en algunes seccions censals

VilaWeb
Redacció
30.05.2023 - 21:40
Actualització: 31.05.2023 - 21:10

Les eleccions del 28 de maig han deixat un augment considerable de vots a Vox per tot el país. La formació d’extrema dreta, presidida per Santiago Abascal, ha passat de 69 regidors l’any 2019 a 395 i ha estat capaç d’atreure un total de 438.620 votants.

El millor resultat de Vox és a la secció censal d’Orxeta, a la Marina Baixa, on obté el 45,62% dels vots. De fet, és l’únic ajuntament del país on té majoria absoluta i, per tant, és segur que hi governarà els quatre anys vinents.

En total, Vox aconsegueix 227 regidors al País Valencià, on el 2019 en tenia 49. Nàquera, al Camp de Túria, és l’altre municipi on és la força més votada. Però en aquest cas, amb un 28,97% dels vots, obté 4 escons de 13 i restarà pendent d’un pacte alternatiu que els pot deixar sense la batllia.

El següent millor resultat en una secció censal el trobem a la pedania d’Oriola Costa, al municipi d’Oriola (Baix Segura), on aconsegueix un 34,8%. Tot i ser el mateix terme municipal, és a quaranta quilòmetres de la ciutat i és una de les principals àrees de segona residència de tota la Costa Blanca. El partit té 4 regidors al municipi i és la tercera força més votada.

Una gran part de les seccions censals amb més suport a Vox són a la rodalia de les grans ciutats; a l’àrea metropolitana d’Alacant-Elx hi ha unes quantes seccions amb un vot elevat a l’extrema dreta, com ara al Rebolledo, una pedania dins el municipi d’Alacant, on l’extrema dreta aconsegueix un 19,5% dels vots. A la vora hi ha una secció de Montfort, on Vox obté el 25,7%, i més al nord d’Alacant trobem un vot elevat al mateix municipi, amb seccions que arriben al 21,5% dels vots, com també en seccions de localitats properes, com ara Mutxamel (21,9%) i Sant Vicent del Raspeig (24,1%).

A València i l’Horta hi ha un vot a Vox repartit, però s’hi destaquen algunes seccions censals del centre de la capital: dues al barri de Sant Francesc, on obté més del 20%, i algunes de cèntriques, que es combinen amb un suport important en zones com ara el nucli urbà de Pinedo, amb un 21,6% dels vots, dues seccions del barri de Natzaret, just davant el port, on arriba al 25,4%, i meses d’alguns barris de Catarroja, on Vox ha aconseguit 4 regidors, a Torrent (també 4) i a Paterna (3).

A les Illes, el partit d’extrema dreta ha passat de 17 regidors a 44, amb un suport especial alt a Palma, on guanya en algunes seccions censals. A la ciutat ha estat tercera força, amb un 20,47% dels vots i un màxim del 37,47% en una secció censal de Son Riera, una barriada amb població provinent de barraques. També s’hi destaquen zones de Llevant i del municipi de Marratxí.

Vox al Principat: de la presència residual a l’entrada amb força a moltes ciutats

Al Principat, Vox ha passat de ser absolutament residual, amb tan sols 3 regidors a Salt (Gironès), a tenir-ne 124, repartits en 75 ajuntaments (més de 150.000 vots). Bona part del creixement ha estat a costa de la desintegració de Ciutadans, que ha perdut 235 regidors.

Els principals abeuradors de Vox han estat les àrees metropolitanes de Barcelona (2 representants a la capital) i Tarragona (3), però també a la rodalia de Terrassa (3) i Mataró (4). Entre les deu ciutats més poblades, Vox només resta fora del ple de Badalona –1.223 vots (1,35%)–, on tot el vot d’extrema dreta s’ha aglutinat en Xavier García Albiol.

Si filem prim, Vox ha aconseguit el millor rendiment electoral en una secció censal al barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs –entre el carrer de Llevant i la ronda del Litoral–, on ha aconseguit el 28,38% dels vots. En una de la vora, el percentatge ha estat de 23,56%. Cal dir que en totes dues seccions s’ha imposat el PSC.

A Terrassa, al barri de les Arenes, hi ha la segona secció amb més bons resultats per a la ultradreta espanyola. En concret, ha aconseguit el 26,5% dels vots entre els carrers de l’Ordal, d’Amposta i de Sierra Nevada, i s’ha emportat la victòria. En les adjacents supera amb escreix el 20% del suport.

En tercer lloc, hi ha una secció censal al barri de Campclar de Tarragona –entre els carrers del riu Llobregat i Ter–, on Vox ha aplegat el 25,78% dels vots, i just al costat arriba fins al 21,6%. En quart i cinquè llocs, hi ha dues seccions censals de Salt, on els vots han arribat al 25,46% i el 24,35%. De fet, en aquest municipi hi ha vuit seccions –totes adjacents–, en què voregen o superen el 20% dels vots.

Un altre indret que crida l’atenció és Sant Climent Sescebes (Alt Empordà), on hi ha una base de l’exèrcit espanyol. Als municipis que l’envolten, els vots a Vox són inexistents o ínfims, però aquí arriben al 10,22%. A Barcelona, a la secció censal on hi ha la caserna del Bruc –al barri de Pedralbes–, el suport a Vox es dispara fins al 16,24%; en canvi, a les de la rodalia es mou entre el 7% i el 10%.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any