Manifestació a València per a exigir energies renovables ètiques i sostenibles

  • Els convocants consideren que el model de transició energètica actual és un frau · La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, i l'escultor Miquel Navarro hi han assistit

VilaWeb
EFE
21.01.2023 - 17:13
Actualització: 21.01.2023 - 21:37

Avui s’ha fet una manifestació a València per exigir unes energies renovables ètiques i sostenibles, que no impliquin omplir el camp de cables i torres que maten ocells i causen la tala d’arbres i més impactes ambientals.

Convocada per la Coordinadora Valenciana per una Ubicació Racional de les Energies Renovables, que agrupa cinquanta associacions socials de quaranta municipis, i sota el lema “Renovables sí, però no així”, la marxa ha sortit a les dotze del Palau de Justícia per recórrer els carrers del centre de la ciutat.

Vestits de negre amb crespons verds, els manifestants denunciaven que els macroplans eòlics i fotovoltaics programats trien llocs que interessen solament a grans empreses i fons, sense consens amb els ciutadans, balafien subvencions que beneficien els promotors i perjudiquen els pobles.

En declaracions a EFE, uns quants representants d’aquestes associacions han dit que eren a favor de les renovables, però no a qualsevol preu. Els convocants consideren que el model actual de transició energètica és un frau, perquè promotors i fons d’inversió trien els llocs més barats de l’interior, sense analitzar-ho amb els ciutadans i traslladen l’energia desenes de quilòmetres per mitjà d’omplir de cables i torres les muntanyes.

En aquest sentit, han demanat que es paralitzi el model proposat pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic espanyol i per la Generalitat i que s’opti per unes energies renovables ètiques de veritat. Demanden que es faci una planificació real, basada en l’eficiència i l’estalvi, que respecti els ecosistemes i les zones protegides, amb planificació territorial i participació ciutadana.

Rebutgen el model actual. “Crea una bombolla especulativa que destrueix l’economia local i els paisatges, en connivència amb les administracions, que resolen de pressa i malament, sense avaluació ambiental, i a més aporten fons públics de tots els ciutadans”, argumenten.

Denuncien que les zones de producció es planegen en entorns rurals perquè els terrenys són més econòmics i la rendibilitat és més gran, lluny de les urbs de gran consum de les ciutats, on consideren que es podrien crear energies renovables reals integrades sense causar danys ni efectes estètics amb els darrers avanços tecnològics.

La Coordinadora Valenciana per una Ubicació Racional de les Energies Renovables denuncia, a més, el “balafiament de centenars de milions de subvencions públiques que solament beneficien alguns promotors i fons d’inversió i perjudiquen els pobles, i originen confrontació”.

L’escultor Miquel Navarro ha compartit pancarta en la capçalera de la manifestació amb els membres de la coordinadora, i ha advertit que el pa d’avui podia ser la fam de demà. Ha presentat al·legacions al pla eòlic de la Zona 9, que té previst d’envoltar, amb deu molins i una subestació, el museu a l’aire lliure de Setaigües. En declaracions a EFE, Navarro ha destacat que a ningú se li ocorreria d’envoltar de molins el museu de Chillida, i ha dit estar a favor de les renovables d’un punt de vista ecològic, però no de la manera com es fa.

A la manifestació, també hi ha assistit la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, que ha donat suport a una protesta que reivindica cuidar el territori, la terra i l’agricultura, que és allò que diu que fa el Consell. Ha defensat que el govern treballa per convidar les empreses a instal·lar els parcs eòlics o fotovoltaics en les anomenades zones de desenvolupament preferent, que són espais degradats on no es causa un perjudici al territori.

“No volem que vagin a zones protegides, parcs naturals o zones de valor agrícola elevat. Es tracta de trobar l’equilibri entre la necessitat d’apostar per aquesta energia neta, i, al mateix temps, continuar cuidant el nostre territori”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any