Els components que fan del Manchester City el quart club més seguit en català a la xarxa

  • La comunitat catalana que s'ha format i, sobretot, l'arribada de Josep Guardiola han creat una estreta relació entre el club i la llengua

VilaWeb
Alexandre Solano
09.06.2023 - 21:40

El Manchester City es proclamarà guanyador de la Lliga de Campions per primera vegada si és capaç de superar l’Inter de Milà en la final que es disputa avui, a les 21.00, a l’estadi olímpic Atatürk d’Istambul.

Malgrat que no hi juga cap equip català, el partit ben segur que rebrà una atenció especial i no passarà desapercebut al país. El Manchester City fa temps que hi manté un vincle, que s’ha fet més estret d’ençà de l’arribada de Josep Guardiola l’any 2016. Un dels gests que va fer el club quan hi va haver el fitxatge de l’entrenador va ser crear un compte de Twitter en català, que ara acumula 78.550 seguidors, i que el converteix en el quart compte en català més seguit d’una entitat esportiva.

El primer gestor d’aquest compte va ser Xavi Heras, de Silla (Horta Sud), corresponsal actual del diari As al Regne Unit. L’equip anglès cercava algú que fes continguts en castellà i, el fet de parlar català, els va permetre d’impulsar continguts també en aquesta llengua, una oportunitat d’expansió i de màrqueting per al club mateix.

Heras explica que quan arriba un entrenador o jugador important en un equip anglès, i les coses funcionen, és habitual que desperti interès als afeccionats per la seva història, orígens i cultura. En el cas de Guardiola, d’ençà que va arribar, ha guanyat cinc lligues i ha tingut molts èxits al Regne Unit, fet que, segons Heras, ha portat el City en un altre punt, i això fa que sigui fàcil que en qualsevol partit o concentració fora de casa hi hagi quadribarrades o estelades.

Un compte popular i una comunitat pròpia

El compte del Manchester City en català no es dedica solament a traduir continguts de l’anglès, sinó que s’enfoca a un públic català, que s’hi interessa més quan els reportatges i anècdotes es poden enllaçar amb referents que coneixen o amb els quals tenen algun vincle, i també és habitual que faci publicacions en dies assenyalats, com ara la diada de Sant Jordi i l’Onze de Setembre.

No obstant això, Heras explica que té una difusió molt més àmplia: “Hi havia molta gent que interactuava, no perquè foren catalans, sinó perquè eren seguidors de Guardiola i entenien que eixe compte era un poquet en eixa dinàmica. Gent de l’Argentina, Algèria o Indonèsia que piulava una paraula en català.”

Ara fa poc, els enfrontaments contra el Reial Madrid en les semifinals de la Lliga de Campions d’enguany també han ajudat a estrènyer el vincle entre catalans i els afeccionats citizens: “Si el Bernabéu canta coses a Guardiola, òbviament l’afició del City ho sent com que ataquen un dels seus i ha d’anar a defendre’l. Crea una certa rivalitat en un context esportiu”, raona Heras.

Per la seva banda, a Catalunya, els partits contra el Madrid van ser el programa més vist del dia i, després de l’anada al Bernabéu, a l’Etihad Stadium va onejar una estelada prop de la banqueta del Madrid, que va despertar els recels de part de la premsa i seguidors madridistes.

Presència i simpatia cap al City al país

Tot plegat ha causat una simpatia i seguiment inèdits, sobretot, entre els afeccionats blau-grana, que tenen Guardiola de referent, però no solament. Hi ha una presència important de penyes del Manchester City, tres en tot el país. En comparació, solament n’hi ha una a l’estat francès i dues més a la península ibèrica, una a la Costa del Sol, a Andalusia, i una a Gibraltar.

Un centenar de membres es reparteixen entre el Manchester City Official Supporters Club Barcelona, els Mallorca Blues, a Palma, i el Costa Blanca Blues, al Baix Segura. La penya barcelonina es reuneix al bar Som.Y, de la plaça d’Osca de Sants, i segurament no sorprendrà ningú que el local també sigui el punt de trobada de la Penya Barcelonista Sants-Hostafrancs.

Un dels impulsors de la penya mancuniana és Mark Aspinall, que explica que la major part de membres procedeix de la ciutat de Manchester, però que també hi ha nascuts a Catalunya. L’arribada de Guardiola ha popularitzat l’equip i la penya: “Els socis som els mateixos, però ara el City apareix molt més als mitjans i molta gent simpatitza amb nosaltres, ens dóna ànims quan ens veu amb la samarreta o s’acosta al bar a veure els partits. Notem molt bones vibracions. Qui vulgui venir a la penya a veure els partits, serà benvingut.”

Un vincle que pot anar més enllà de Guardiola

Un dels punts d’inflexió en la relació entre Catalunya i el Manchester City pot ser una futura partença de Pep Guardiola. Heras explica que, quan es va crear el compte en català, es van eliminar uns altres comptes perquè no funcionaven tan bé. De manera que dependrà de la situació i de qui hi vagi: “Si Guardiola se’n va, i el contingut en català continua tenint cert ressò, imagine que es mantindrà.”

Un fet que permet de ser optimista és que hi ha uns altres vincles que romandran, com ara la relació del club anglès amb el Girona FC, ara a la màxima categoria del futbol espanyol i que defineixen com un “club germà”. El Girona forma part del City Football Group, és a dir, és un dels dotze clubs que pertanyen a aquest grup empresarial, amb finançament dels Emirats Àrabs Units, juntament amb clubs com ara el Manchester City, el New York City, el Palermo FC i el Yokohama Marinos. El president del consell d’administració del club gironí és justament Pere Guardiola, germà de l’entrenador del City.

També trobem aquests vincles a escala esportiva, i enguany s’ha notat en la cessió de jugadors, com ara Taty Castellanos, cedit pel New York City, i Yangel Herrera i Yan Couto, del Manchester City. A més, van disputar un amistós ara fa uns mesos, el desembre del 2022, i arran del partit solidari contra l’ELA que es va jugar al Camp Nou el mes d’agost es va fer una ronda amb el trofeu de la Primier League, que es va poder veure a Girona, Santpedor i Barcelona.

A més, abans de l’arribada de Guardiola, ja hi havia una forta presència de catalans al club, d’ençà del nomenament de Ferran Soriano com a director executiu. En l’àmbit més esportiu, no solament hi ha Guardiola i el futbolista badaloní Sergio Gómez, sinó que dels vuit entrenadors assistents, una gran part prové del FC Barcelona i hi trobem, per exemple, Rodolfo Borrell, Manel Estiarte, Carlos Vicens, que abans dirigia la pedrera del club, i Carles Planchart. També procedeixen del Barça la nutricionista, Silvia Tremoleda, el metge esportiu, Eduard Mauri, el director d’operacions del grup, Omar Berrada, i la xarxa de caça-talents a l’Amèrica Llatina és supervisada per Joan Patsy.

Trobem una comunitat catalana important en unes altres seccions del club, per exemple, en l’equip de continguts audiovisuals, en gran part perquè el City manté un acord amb l’empresa catalana Mediapro. I en l’estructura més organitzativa, el director de futbol és l’ex-jugador del Barça Txiki Begiristain, el director financer és Jorge Chumillas, estret col·laborador de Soriano a l’aerolínia Spanair, i Esteve Calzada, assessor estratègic per a l’expansió de la marca del club. A més, la directora de màrqueting és Nuria Tarré, que tenia aquest mateix càrrec al Barça i més tard va fer de directora de la pista d’esquí andorrana de Grandvalira.

Tot plegat impregna el Manchester City de dalt a baix i crea un fort lligam amb Catalunya, tant en l’estructura com en l’àmbit social, que es pot estrènyer encara més i fer popularitzar el club a casa nostra si aquesta nit esdevenen campions d’Europa, amb Guardiola com un dels símbols, amb el català a la xarxa i amb tota una estructura de treballadors i tècnics catalans al darrere.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor