El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha sortit a un balcó de Miraflores per a reivindicar-se com l’únic cap d’estat, hores després que el cap de l’Assemblea Nacional, Juan Guaidó,s’hagi autoproclamat president del país per donar pas a unes noves eleccions. ‘Només el poble posa, només el poble treu’, ha dit Maduro, davant milers de manifestants chavistes que han sortit al carrer per a donar resposta a la jornada de mobilitzacions opositores.

Maduro ha denunciat que l’operació és un cop d’estat:  ‘No volem tornar al segle XX d’intervencions estrangeres. El poble de Veneçuela diu no als plans colpistes’. Ha afegit que els Estats Units ‘dirigeixen l’operació’ per a col·locar un ‘govern titella’ que afavoreixi els seus interessos. A continuació ha anunciat que trenca totes les relacions diplomàtiques amb els EUA i ha donat 72 hores a tots els seus diplomàtics per abandonar el païs.

La crisi política a Veneçuela es va aguditzar el passat 10 de gener quan Maduro va iniciar un segon mandat que l’oposició i gran part de la comunitat internacional no reconeixen perquè consideren que és fruit d’un procés electoral fraudulent que va culminar amb la votació del 20 de maig.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb