L’opositor turc a l’exili Can Dündar veu necessari de córrer el risc de participar en la Diada tot i l’ordre de detenció

  • Foreign Friends of Catalonia convida 70 personalitats internacionals a afegir-se a la manifestació

VilaWeb
Redacció
11.09.2019 - 06:00
Actualització: 11.09.2019 - 12:38

El periodista turc Can Dündar, exiliat a Alemanya per les seves crítiques al president Recep Tayyip Erdogan, considera que cal córrer el risc de venir a Barcelona per la Diada amb l’objectiu de ‘desafiar’ l’ordre de detenció internacional que pesa sobre ell. En declaracions a l’ACN, ha recordat que el 2017 les autoritats espanyoles van arrestar Dogan Akhani, un escriptor turc que el govern d’Erdogan també demanava d’extradir, i que cada vegada que ve a l’estat espanyol tem córrer la mateixa sort.

Dündar forma part de la cinquantena de personalitats internacionals convidades per l’organització Foreign Friends of Catalonia durant la Diada. La delegació serà rebuda pel president Quim Torra al Palau de la Generalitat avui a migdia.

Dündar ha comparat la repressió al seu país amb la situació dels presos polítics. ‘És la mateixa cosa: empresonar persones per les seves idees. Nosaltres tenim presos polítics i Espanya també. No veig cap diferència entre empresonar algú a Espanya per haver defensat el seu dret de demanar un referèndum i fer igual amb un dirigent kurd’, assegura Dündar.

‘L’única diferència és que Espanya és un estat membre de la Unió Europea i que Turquia és només candidata a entrar-hi.’ També lamenta que l’estat espanyol doni ‘un molt mal exemple d’Europa’ que el govern turc fa servir per a defensar-se dels qui l’acusen de reprimir la dissidència: ‘Ahir mirava la televisió i un ministre turc va dir: “Ens critiquen, però mira Espanya; [la nostra] és una actitud totalment europea.”‘

La vice-presidenta de Foreign Friends of Catalonia i professora de criminologia de la Universitat de Bolonya, Rosella Selmini, ha descrit la manifestació de la Diada com la ‘mobilització democràtica més gran d’Europa’ i ha fet una crida a participar-hi. ‘És important de continuar lluitant’, ha dit, i ha afegit que l’1-O va ser ‘el desafiament més gran a l’autoritarisme’ que ha vist mai a Europa.

El grup també inclou Alessandro Gamberini, professor de dret penal a la mateixa universitat i advocat de Carola Rackete, la capitana del vaixell de salvament Sea Watch 3, reconeguda ahir amb la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya. Gamberini troba que el judici és una ‘persecució política’.

L’organització va celebrar ahir un sopar amb més d’un centenar de persones al Palau de Pedralbes. Aquests darrers dies, alguns membres han assistit a reunions i tallers sobre la situació política a Catalunya i n’han pogut oferir la seva visió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any