L’OMS recorda que la majoria de casos de diabetis es poden prevenir

L'organisme dedica el Dia Mundial de la Salut a intensificar la prevenció d'aquesta malaltia amb una campanya de conscienciació

VilaWeb
Redacció
08.04.2016 - 14:39
Actualització: 08.04.2016 - 16:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui és el Dia Mundial de la Salut i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) dedica aquest dia a la prevenció de la diabetis. Una iniciativa que té l’objectiu d’augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent d’aquesta malaltia, sobretot la de la diabetis tipus 2.

En aquest sentit, el Departament de Salut de la Generalitat destaca la importància de tenir un estil de vida saludable per prevenir o retardar l’aparició de la diabetis tipus 2. Es recomana ser físicament actius, practicar uns trenta minuts d’activitat física regular d’intensitat moderada, almenys cinc dies a la setmana, seguir una alimentació saludable i mantenir el pes adequat.

També assenyala que la diabetis presenta un clar gradient social: les persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte de la població amb estudis universitaris, tant en homes com en dones. Un 65% de les persones que declaren tenir diabetis són, a més, hipertenses. El 49,4% presenten excés de pes i un 13% són fumadores.

La conselleria de Salut disposa del web temàtic Canal Diabetis, per tal de promoure aspectes de prevenció i autocura. Aquest canal està dissenyat a partir de les necessitats expressades pels pacients.

Els missatges de l’OMS
En el marc d’aquesta campanya de conscienciació en el Dia Mundial de la Salut, l’OMS ha elaborat aquesta llista de recomanacions i missatges:

1. L’epidèmia de diabetis està augmentant ràpidament en molts països, i de manera extraordinària en els països d’ingressos baixos i mitjans.

2. Una gran proporció dels casos de diabetis es poden prevenir. Algunes mesures simples relacionades amb la forma de vida s’han revelat eficaços per prevenir o retardar l’aparició de la diabetis de tipus dos. El manteniment del pes normal, la realització d’activitat física periòdica i una dieta sana poden reduir el risc de diabetis.

3. La diabetis es pot tractar, es pot controlar i tractar per prevenir complicacions. Un accés més gran al diagnòstic, l’educació sobre el control personal de la malaltia i el tractament assequible són components fonamentals de la resposta.

4. Els esforços per prevenir i tractar la diabetis seran importants per assolir la fita de l’objectiu de Desenvolupament Sostenible 3 que consisteix a reduir la mortalitat prematura per malalties no transmissibles en una tercera part per l’any 2030. Molts sectors de la societat tenen una important funció per desenvolupar, en particular els governs, ocupadors, docents i fabricants, així com la societat civil, el sector privat, els mitjans de comunicació i cadascun de nosaltres.

I els objectius principals de la campanya del Dia Mundial de la Salut 2016 són aquests:

1-) Augmentar la conscienciació respecte de l’increment de la diabetis i de les seves aclaparadores càrregues i conseqüències, en particular en els països d’ingressos baixos i mitjans.

2-) Impulsar un conjunt d’activitats específiques, eficaços i assequibles per fer front a la diabetis, amb mesures per prevenir-la i per a diagnosticar, tractar i atendre les persones que la pateixen.

3-) Presentar el primer informe mundial sobre la diabetis, que descriurà la càrrega i les conseqüències de la diabetis i advocarà per sistemes de salut més sòlids que assegurin una millor vigilància, una prevenció reforçada i una atenció més eficaç de la diabetis.

La darrera Marató de TV3, dedicada a la diabetis
La Marató de TV3 que es va fer el 13 de desembre es va dedicar a la diabetis i l’obesitat, les dues malalties metabòliques més freqüents a Catalunya. Es van recaptar 7.015.367 d’euros gràcies a la mobilització social que es va desplegar a Catalunya i a desenes de milers de donatius.

Els fons recaptats serviran per invertir-los en la recerca per a la millora dels tractaments de la diabetis i l’obesitat, mitjançant el finançament de projectes d’investigació.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes