La vice-presidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) empitjora cinc dècimes les previsions per a l’economia espanyola enguany. En els darrers càlculs, l’organisme estima un enfonsament del PIB de l’11,6% el 2020 i rebaixa dos punts fins al 5% el repunt el 2021. En els pronòstics del juny, l’OCDE preveia una caiguda del PIB espanyol de l’11,1% si la covid-19 “desapareixia després de l’estiu” i de fins a un 14,4% si hi havia rebrots, un escenari que queda lluny de la nova previsió malgrat la segona onada.

Pel que fa a la desocupació, l’OCDE estima que se situarà en el 15,8% aquest any -més de tres punts menys- però que augmentarà fins al 17,4% l’any que ve. Pel fa al dèficit, l’OCDE calcula que serà de l’11,7% enguany i es reduirà fins al 9% el que ve. Segons els pronòstics de l’organisme, el deute públic de l’estat espanyol escalarà fins al 117,3% del PIB el 2020 i fins al 120,5% el 2021.

Segons els càlculs de l’OCDE, l’economia espanyola no recuperarà els nivells d’abans de la pandèmia abans del 2022, any en què estima un creixement del PIB del 4%. A diferència de l’estat espanyol, l’economia mundial recuperarà els nivells previs a la pandèmia a finals del 2021, segons les projeccions de l’organisme.

L’informe de previsions econòmiques de l’OCDE apunta que les restriccions als viatges són una “càrrega” per a la recuperació de l’economia espanyola. “L’elevada incertesa i les condicions del mercat laboral adverses pesaran sobre el consum privat”, estima.

“La inversió de les empreses repuntarà pels baixos tipus d’interès i el descens de la incertesa, però la baixa capacitat d’utilització combinada amb posicions fiscals dèbils limitarà l’extensió de la recuperació”, apunta el document.

Segons l’organisme, en el curt termini el govern espanyol ha de mantenir les polítiques per donar suport als sectors més afectats per les restriccions. “Un allargament de la crisi pot portar a la insolvència empreses viables”, avisa.

El PIB de l’eurozona cau un 7,5%

D’altra banda, les projeccions de l’OCDE apunten a una caiguda del 7,5% de l’economia de la zona euro per després repuntar amb un creixement del 3,6% el 2021. En canvi, la disminució de l’economia mundial serà més lleu. Segons els càlculs de l’organisme, el PIB mundial caurà un 4,2% el 2020 i creixerà un 4,2% el 2021. De les grans economies mundials, la de la Xina és l’única que creix aquest any amb una projecció de l’1,8%.

L’informe de l’OCDE assenyala que la recuperació serà “desigual” entre els països i alerta que la crisi pot tenir conseqüències “duradores”. “Els governs hauran de continuar utilitzant els instruments polítics activament amb mesures dirigides a ajudar els més afectats per la pandèmia”, diu l’organisme, que reclama als governs que mantinguin el suport fiscal.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.