El Centre Català de Negocis (CCN) obrirà a partir de dilluns la plataforma LlistaOberta27s.cat, on qualsevol usuari podrà votar els candidats que creu que han d’integrar la llista unitària del 27-S. Segons que explica el CCN, en un primer moment la web proposarà personalitats significatives de la societat civil que s’hagin mostrat favorables a la independència, però els usuaris també podran proposar-ne més. En aquesta primera mostra hi haurà noms com els d’Amadeu Altafaj, Agustí Bordes, Elisenda Paluzie i Santi Vidal.

La plataforma no proposarà cap polític, però si hi ha ningú que consideri que en la futura llista unitària n’hi ha d’haver, tindrà l’opció de proposar-ne perquè puguin ser votats. ‘Nosaltres no entrarem en el debat si en la llista unitària hi ha d’haver polítics o no. Nosaltres només posem un instrument a disposició de la gent perquè conformin la seva llista’, diu Albert Pont, president del CCN. Per ell, la societat ha de ser la responsable de fer una proposta de llista: ‘En aquests moments, les propostes que van adreçades a les entitats civils per a organitzar una llista electoral poden venir molt condicionades. La societat civil ha de prendre el relleu a la classe política. Ni que sigui per pocs mesos o per una legislatura.’

Tot i la coincidència amb el debat sobre la llista de la societat civil, el CCN ja fa temps que hi treballa: ‘Aquesta plataforma la vam començar a preparar quatre mesos enrere, perquè ja fa molt temps que la proposem, una llista unitària. A les europees ja vàrem defensar la idea d’una candidatura única de partits per a fer saber a Europa que volíem fer un referèndum.’

Dues fases per a saber la llista

La plataforma pretén proposar una llista d’aquí a tres setmanes. Els candidats que surtin més votats els primers quinze dies passaran a una segona volta, que durarà aproximadament una setmana. Després es podrà saber qui es proposa per ser cap de llista.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb