mapa guerra civil

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat el llibre ‘Topografia de la destrucció. Els bombardejos de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939)’, que ofereix el primer cens quantificat i geolocalitzat dels immobles barcelonins afectats per aquests atacs i reconstrueix el dia a dia de dos anys d’atacs de l’aviació feixista.

El primer tinent de batlle, Gerardo Pisarello, ha presentat avui el llibre coincidint amb el 80è aniversari dels atacs aeris que va patir Barcelona, al costat del comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha informat l’ajuntament en un comunicat.

El llibre, de les historiadores Laia Arañó i Mireia Capdevila, parteix d’un projecte d’investigació impulsat per la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals i del comissionat de Programes de Memòria de l’ajuntament.

El consistori ha editat el llibre en tres idiomes, i aquest inclou el cens més complet i exhaustiu recollit fins a l’actualitat dels immobles de Barcelona afectats per les bombes i una avaluació dels danys.

Les notícies recollides han estat sistematitzades en una base de dades general, de la qual s’han extret les informacions necessàries per geolocalizar sobre la cartografia històrica de la ciutat les destruccions provocades per aquests atacs durant la guerra.

L’Ajuntament ha destacat que la publicació del llibre forma part del programa municipal mitjançant el qual s’han impulsat accions com la retirada de 1.300 plaques de la dictadura franquista de carrers de la ciutat i a través del qual es prepara una instal·lació artística crítica sobre la simbologia feixista.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb