Els lletrats diuen que Lluís Puig no pot participar telemàticament si no es reforma el reglament

  • Un informe assegura que si la mesa accepta la participació del diputat s'estarà excedint de les seves funcions

VilaWeb
Redacció
01.08.2022 - 19:29

Els serveis jurídics del parlament consideren que cal una reforma del reglament de la cambra perquè el diputat de Junts Lluís Puig pugui participar telemàticament a les comissions. Segons ha avançat el Periódico i ha confirmat l’ACN un informe dels lletrats diu que el reglament dóna per fet el caràcter presencial de les sessions, i creuen que com que no hi ha dubtes interpretatius sobre el tema si la mesa accepta la participació telemàtica de Puig implicaria “una modificació implícita” del reglament, a banda “d’una innovació reglamentària”.

“Tant el ple com les comissions desenvolupen la seva activitat de manera presencial d’acord amb el Reglament, sense que existeixi la possibilitat de fer-ho per via telemàtica llevat que una futura reforma del Reglament estableixi aquesta possibilitat”, resolen al text, que la mesa va sol·licitar el 19 de juliol arran de la demanda de Puig de participar a la sessió de la CAI del dia 14.

Sobre la decisió de la Mesa de permetre la participació de Puig a les comissions, els lletrats alerten que si l’òrgan accedeix a la sol·licitud “aquesta decisió pot ser considerada, parlant en termes estrictament jurídics, com un acte que excedeix les seves funcions i entra en contradicció amb el Reglament, amb independència de les valoracions polítiques que pugui merèixer el fet que el diputat no pugui participar a distància en les sessions de la comissió”. De fet, el text recorda que el TC espanyol ja s’ha pronunciat sobre el requisit de presencialitat dels diputats a les sessions plenàries i cita la sentència 19/2019, on remarca que “com a regla general, les actuacions parlamentàries s’han d’exercir de manera presencial. La presència dels parlamentaris a les càmeres i en òrgans interns és un requisit necessari perquè puguin deliberar i adoptar acords”. El tribunal es remet a l’article 4.1 i 85.3 del Reglament, segons els que els diputats tenen el deure d’assistir a les reunions del ple i de les comissions de què són membres i han d’intervenir als debats des de la tribuna o l’escó.

Els serveis jurídics també recorden que el 15 de gener de 2018 ja van emetre un informe on deien que les sessions parlamentàries són presencials. Ells lletrats també es refereixen a les excepcions fetes per la pandèmia i recorden que hi va haver diversos intents de reformar el reglament per adaptar la presencialitat en situacions excepcionals. Això, indiquen, és “un precedent que evidencia una voluntat majoritària dels grups parlamentaris de reservar els supòsits de funcionament parlamentari en absència a causes extremes i alienes a la voluntat dels membres del Parlament”. De totes maneres, expliquen que les mesures excepcionals pel coronavirus van decaure el 18 de gener de 2022 i que per tant caldria reformar el reglament per incloure excepcions.

També remarquen que la petició de Puig per fer comissions híbrides ha estat després de diverses sentències del TC que declaren inconstitucional que un diputat en una situació personal com la seva pugui delegar el vot. I diuen que ara mateix no hi ha en vigor mesures de contingència que permetin el funcionament semi presencial de les comissions a les que Puig es pugui emparar, com sí que passava durant la pandèmia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any