El magistrat instructor del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha rebutjat la petició del conseller Joaquim Forn d’acumular a la causa la que instrueix a l’Audiència espanyola la magistrada Carmen Lamela on està investigat el major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero.

El jutge considera que no concorren raons en aquest moment per a estendre el procediment que s’instrueix al Suprem als que van prestar col·laboració a l’hora d’executar el pla estratègic de celebració del referèndum de l’1-O i la declaració d’independència, impulsat pels responsables polítics i socials, com serien els responsables dels mossos dependents de Forn.

En la seva petició, Forn argumentava que la necessitat d’acumulació d’ambdós procediments era ‘catedralícia’, ja que a la primera s’indaga en la suposada passivitat policíaca respecte els fets del 20 de setembre al Departament d’Economia i l’1-O, i ell està encausat al Suprem per la suposada inacció dels mossos. Forn creu que hi ha una ruptura de la continència de la causa que li genera indefensió.

El jutge Llarena explica que l’objecte d’investigació de la causa al Suprem és l’existència d’una ‘complexa i heterogènia organització unida pel propòsit d’aconseguir la secessió de Catalunya i la seva proclamació com a república independent, alterant l’organització política de l’estat amb clara contravenció de l’ordre constitucional i estatutari’. Tampoc comparteix que la disgregació afecti el dret de defensa de Forn, ja que pot interessar que el que s’acordi en altres procediments es repliqui en la causa que se segueix en el Suprem.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb