El magistrat del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha rebutjat la petició de la CUP d’investigar els crits de ‘A por ellos’ amb què es van acomiadar als policies espanyols i guàrdies civils que van desplaçar-se a Catalunya per a intentar impedir i reprimir el referèndum de l’1-O.

També ha decartat de citar com a testimoni el director del CatSalut perquè desmentís les dades sobre els ferits de la violència policíaca del primer d’octubre que va donar el coronel Diego Pérez de los Cobos. Així mateix, la CUP va demanar que se citessin com a testimonis els observadors internacionals del referèndum, però Llarena tampoc ho ha acceptat.

En canvi, Llarena sí que ha citat a declarar com a testimonis quatre comissaris dels Mossos d’Esquadra, entre ells, el màxim responsable actual, Ferran López. Els altres tres són Joan Carles Molinero, actual número 2 del cos i cap de la comissaria de Coordinació Central, Manel Castellví, ex-màxim responsable d’Informació, i Emili Quevedo, cap de la comissaria general tècnica de Planificació de la Seguretat. Estan citats pel 26 i 27 de febrer i ho són a proposta de Joaquim Forn.

A petició de Jordi Cuixart, també estan citats el sergent i l’inspector que van dirigir l’àrea de mediació a la seu de la Conselleria d’Economia quan es van produir els fets del 20 de setembre.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb