L’Institut Ramon Llull organitza una vintena d’activitats culturals amb accent balear a disset països

  • Entre les propostes musicals, es destaca Maria del Mar Bonet a Tunísia i Egipte i la Simfònica de les Illes Balears a les Nacions Unides de Ginebra

VilaWeb
ACN
13.07.2017 - 15:44
Actualització: 13.07.2017 - 23:41

L’Institut Ramon Llull (IRL) va presentar ahir una vintena d’activitats culturals amb participants de les Illes que es podran veure a disset països. S’hi destaca Maria del Mar Bonet a Tunísia i Egipte, amb l’Ensemble de Musique Traditionnelle de Tunis, amb motiu del cinquantè aniversari de la cantant dalt els escenaris. Tot plegat, ha comptat amb el suport del consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Govern de les Illes Balears.

La consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, i el director de l’IRL, Manuel Forcano, van ser els encarregats de presentar el programa.

Activitats de totes les disciplines
A banda les actuacions de M. del Mar Bonet, també s’ha programat una exposició de gravats de Joan Miró al Centre d’Estudis Catalans a París, el concert de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears a les Nacions Unides de Ginebra i la creació de la càtedra Marià Villangómez, especialitzada en lingüística i traducció, a la Universitat de Leipzig (Alemanya). Entre les altres activitats previstes, hi ha la possible itinerància de l’exposició fotogràfica ‘Toni Catany. D’anar i tornar’, però en petit format, durant el 2018.

Enguany, el festival hongarès de músiques del món Babel Sound, que es fa del 17 al 23 de juliol, dedica atenció a grups catalans i balears, de manera que es consolida una programació que sempre ha comptat amb grups catalans. El grup TIU hi actuarà el dijous 20 de juliol, després de Rumba Katxai –dia 17– i abans que Banda Zeitun –dia 21.

El festival holandès Spoffin d’Amersfoot també tindrà una forta presència de companyies catalanes i balears, fins al punt que ocuparan el 80% del total de la programació. La sessió ‘Viva Catalonia, performing arts from Catalonia and Balearic Islands’ inclourà espectacles de teatre, circ i dansa de vuit companyies d’arts escèniques de carrer.

Pel que fa a l’activitat de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior, el curs 2017-2018 es crearà la Càtedra Marià Villangómez d’estudis catalans, especialitzada en lingüística i traducció, a la Universitat de Leipzig (Alemanya), i s’establirà un Centre d’Estudis Catalans a la Universitat Adam Mickiewicz de Poznań (Polònia). Per reforçar i consolidar la xarxa per mitjà del foment a la recerca, es proposa la creació d’una beca de doctorat en estudis catalans adreçada a estudiants d’universitats de l’exterior, que durà el nom d’una persona o institució significativa de les Illes Balears. L’IRL, a més, organitza a Palma aquest setembre l’Estada Lingüística d’Estiu per als estudiants d’universitats de l’exterior, amb vint estudiants d’universitats de deu països diferents.

Finalment, el poeta Jaume C. Pons Alorda presentarà el 19 de setembre la revista mexicana Blanco Móvil a Barcelona, i el poeta Joan Pons Pons participa el 4 d’octubre a Sant Jaume de Galícia i el 2 de novembre a Barcelona en l’Incontro Galego, l’intercanvi de poetes catalans i gallecs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any